De fem sensationerna: Fokus på mind

För att få bakgrunden till denna reflektionsserie om fyra hänvisar jag mitt första inlägg i serien. För i dagens inlägg tänker jag ta språnget direkt till väsentligheten – till hur de fem sensationerna flexibilitet, smidighet, mobilitet, styrka och stabilitet kan hjälpa dig att hålla ditt mind – ditt sinne – funktionellt rörligt. Interaktionen mellan dessa resulterar i harmoni och balans. Hur känns då dessa fem? Hur kan du förnimma dem och känna igen dem i ditt mind?

Flexibilitet kan du förnimma som känslan av energi som rör sig utåt. Var kreativ och tänk hur ditt mind kan röra sig utåt. Hur din nyfikenhet kan locka dig att stretcha utåt – att utmana ditt minds comfort zone – dina antaganden om dig själv – din tro på det som har varit och är. Låt ditt mind få större plats – större frihet – ge dig själv möjligheten till större manöverutrymme – en större scen att kliva ut på. Att tänka fritt – att tänka stort – att ge plats för önskningar – längtan – och passion – gör ditt mind funktionellt levande – och flexibelt.

Smidigheten – eller agiliteten – är känslan av att starta och stoppa energi. En förutsättning för att kunna ha access till ett mer spontant och allert mind. Ta t ex möjligheten att reflektera och reagera. I en värld där vanan är – att reagera – kan detta också ge en mer funktionell rörlighet i ditt mind. Att ta för vana att reflektera över vad någon säger till dig – hur någon möter dig – vad du instinktivt tänker om dig själv – istället för att reagera direkt. Passa på att ta ett välbehövligt andetag – välj hur du ska reagera – och vet att du kan låta bli.

Mobilitet – energi som rör sig genom allt. Den fysiska känslan av jonglerande kraft som närs av ett mind som rör sig. Mobilitet är vibrationen som du fysiskt kan känna som kontrollerad oro och lekfull spänning när ditt mind verkar säga ”jag vinner hastighet, jag känner mig fri”. Och när du uppnår en perfekt blandning av spänning och avslappning – med dynamisk mobilitet – förnimmer du hur ditt mind är avslappnat – aldrig spänt. Ett mind i mobilitet närs av idéprocesser, brainstormningar och nyfikenhet. Ta för vana att sätta ditt mind i rörelse – genom att röra dig på nya sätt, gå en ny väg till jobbet, genom att läsa svåra texter, lösa kluriga korsord och diskutera djupt och innerligt. Låt ditt barnasinne sätta ditt mind i rörelse – genom att – så ofta du kan – titta på din omvärld med nya ögon – och på så sätt komma på alternativa sätt att förhålla dig till allt runt om.

Styrka – energi som går inåt. En känsla du kan förnimma genom att känna hur du kan centrera ditt mind. En medvetenhet som du kan använda när du behöver kraftsamla dig – när du behöver styrka till en uppgift – eller helt enkelt göra något som du kanske sällan eller aldrig gör – och behöver stålsätta ditt mind för att genomföra det. Att helt enkelt bestämma dig för det som ska göras – och göra. Här kan det också handla om att stå kvar i något som är du – och inte låta annat påverka dig. Att kunna vila tryggt i styrkan av ditt innersta.

Den femte sensationerna är stabilitet – som är den fysiska känslan av harmoni och frid. Stabilitet närs av att vila i stillhet och genom att söka balans – flyktigt eller hållbart långa stunder. Stabilitet är den vibration du fysiskt kan förnimma när ditt mind signalerar ”jag känner mig avslappnad och balanserad.” Stabilitet handlar inte om kontroll – utan om att släppa taget. Vilket i sin tur får ditt mind – naturligt och dynamiskt – att skapa en perfekt kombination av spänning och avslappning. Stabilitet förlitar sig på avslappning. Ett stabilt mind gör dig mer redo för livet – och gör att du har möjlighet att parera livsvägens gupp och ojämnheter. Ibland räcker det med att tänka på någon som du tycker om eller en älskad plats för att snabbt återfå stabilitet och kunna slappna av – andra gånger behövs längre vilopauser och en medvetenhet om att du behöver släppa taget – för att bli stabil.

Hur märker du då i ditt mind om du förlorar den funktionella rörligheten – och någon av sensationerna inte är i balans – när sensationerna inte interagerar?

Du känner oro, får svårt att balansera mindet, blir stel och onyanserad i ditt mind, känner trötthet, har svårt att koordinera tankar och känner stress. Du har också svårare att röra dig med grace i ditt tankeflöde samt variera din tankehastighet och förmåga att röra dig på olika tankenivåer.

Och för dig som har sensationerna i balans och låter dem interagera på det sätt som det är tänkt – kan förnimma det genom att du upplever att du har balans, att du förnimmer lätthet i ditt mind, du kan hålla fokus och ditt mind har en centrerad beredskap att röra dina tankar i vilken riktning som helst – när som helst. Samtidigt som du känner dig alert i tanken och samtidigt lugn.

Medvetenheten om de fem sensationerna gör att du medvetet kan röra ditt mind – ditt sinne – och göra små justeringar för att uppnå det du känner att du saknar. En medvetenhet som gör dig långsiktigt mer hållbar och som kommer ge dig ett mer funktionell liv och levande.

Håll ditt mind mobilt genom att välja en ny stig.

Ta dig an en ny stig med alla fem sensationerna..

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>