Sopigt

Går förbi rader av soptunnor. Förundras över allt vi slänger. Verkligen slänger. Att familjer väljer att slänga istället för att återvinna. Överfulla gröna soptunnor. Konsumerar och slänger.

Det ska vara lätt att göra rätt. Ändå ger vårt renhållningsbolag sina kunder valmöjligheten att göra fel. Någon har exempelvis kommit på att det ska finnas en barntaxa, som tidigare gällde till barnet var fyra år, där familjen fick två stora gröna tunnor och mot en fast avgift fick de slänga tunnorna fulla.

Trots att jag har haft flera blöjbarn genom åren har jag aldrig behövt fylla två soptunnor. Anmälde aldrig att jag behövde. Och det borde ingen annan heller. Tittar på Rekos sida för  barntaxa och ser att åldersgränsen sänkts till tre år och att det kostar per kilo sopor som kastas. Men det finns 4 val som kan göras – 3 val för mycket. Här hade det gott räckt med valet av en grön och en brun tunna.

Om vi menar allvar med att vi vill göra något måste vi också göra. Och när det finns en leverantör av en tjänst som alla måste använda sig av skulle den leverantören kunna dra sitt strå till stacken genom att hjälpa oss att göra rätt.

Tycker du att det är lätt att göra rätt – eller skulle det gå att göra lättare?

För mycket slängs i denna - som skulle kunna återvinnas. Orkar vi konsumera måste vi också ta ansvaret när vi konsumerat klart.

För mycket slängs i denna – som skulle kunna återvinnas. Orkar vi konsumera måste vi också ta ansvaret när vi konsumerat klart.

2 reaktion på “Sopigt

  1. Håller med fullständigt, klarade mig med lilla gröna tunnan trots två blöjbarn en period. Jag tycker dock att det är svårt att få till vettig källsortering i hemmet, kartongerna blir flest och tar stor plats. Skulle även gärna se att vi fick fler soptunnor i hemmen så vi kunde sortera på plats och ställa ut olika tunnor olika veckor; plast ena veckan, kartong andra veckan, hushållssopor och kompost den tredje.

    • Det är som du säger svårt att få till vettig källsortering hemma. Jag har äntligen fått till ett bra system. Använder plastkassarna från Granit – en för papper och en för plast – som får plats under diskbänken. Där får också en liten behållare plats för de sopor som inte kan sorteras.
      Tidigare var det för små behållare i den utdragbara källsorteringen – sådana som bara gör en irriterad – och som fortfarande säljs på bl a det stora möbelvaruhuset. Och som egentligen inte passar någon.

      Var i Minnesota 1994 och där hade de olika backar för olika återvinning. I Skåne 2011 hade de (och kanske har fortfarande) ett system med soptunna som hade olika fack. Att slippa åka iväg med sina sopor skulle vara ytterligare en steg i rätt riktning. Och slippa onödiga resor. Och slippa argument mot att källsortera. För då kan alla göra det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>