Funktionell retur

Räcker de behållare du har för den mängd återvinning som ditt hushåll processar varje vecka?

En tanke som har slagit mig alltför många gånger är att de flesta kärl som gjorts för källsortering måste vara gjorda för de lilla hushållet eller för de som tömmer dagligen. De som har bedömt storleken och produktutvecklat har nog aldrig tänkt på hur stor mängd avfall som en normalstor familj producerar samt det inbyggda motståndet mot att processa ut det från hemmet och vidare till lämplig återvinningsplats.

I mitt kök fanns en återvinningslösning av standardmått. Med en hink med innermått B29xD21xH31 samt två med innermåtten B14xD21xH31. Galet små om du frågar mig.

I utdragslådan, som denna återvinningslösning hade placerats i, satte jag istället två källsorteringspåsar från Granit – en för plast och en för förpackningar. Deras mått är B28xD28xH40. Kardborreband på utsidan av öppningen gör att de sitter ihop i mitten vilket gör att de hålls uppe och öppna. Handtag gör att de är enkla att bära till återvinningsstationen. Liknande finns på IKEA.

De gamla behållarna har också kommit till användning. Den större rymmer de få sopor som inte kan källsorteras. En av de mindre är strategiskt placerad vid kaffemaskinen och rymmer återvinning av kaffekapslar samt värmeljuskoppar och annan metallsortering.

För att källsortering ska fungera måste den vara dimensionerad efter ditt hushållsbehov och efter hur ofta tömning sker. Den ska också vara funktionell så att det blir så enkelt som det bara går att återvinna. Att det känns för bökigt ska inte vara ett skäl att låta bli. Det är ändå en enkel sak att göra som gör skillnad. Och som alla har en skyldighet att göra.

20130206-103224.jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>