Matfilosofi

Följer du någon diet eller matbloggare?

Lyssnade intresserat till en morgongäst i ett radioprogram för ett par veckor sedan. Hon pratade om dieter genom tiderna. Om dieter som följdes för 2 000 år sedan och dieter ända fram till dags dato. Intressant att notera var strävan efter att göra enkelt. Många gånger handlade det om att äta samma sak – om det så var popcorn i en vecka eller en speciell mängd protein och vin per dag.

Hela morgonprogrammet landade i vad som egentligen fungerar. Och listan började med rörelse. Att stå istället för att sitta. Att promenera. Att cykla istället för att ta bilen. Och matmässigt inte äta rött kött mer än två gånger i veckan, undvika fredagsmysets chips och dricka, äta mer frukt och grönt samt äta på regelbundna tider.

Så egentligen är det ganska enkelt. Bär inte hem annat än det du ska äta. Undvik att fresta dig i onödan. Ät ordentlig frukost – en enkel sak som flera rön har visat gör att det är lättare att hålla formen och energin. Lunch och middag med variation och bestående av den traditionella kostcirkelns alla delar.

Mår du dåligt av att äta något, låt bli det eller dra ner på det. Många gånger kanske inte specialkost behövs – bara ett annat förhållningssätt och intagsmängd. Se möjligheter. Njut av bra råvaror och att laga mat från grunden. Lockas inte av att halvfabrikat är lika med snabblagat. Att göra egen pastasås, pannkakssmet och ostsås till lasagnen går fort och samtidigt styr du själv över vad du stoppar i.

Köp bara hem det du behöver. Lockas inte av mängdrabatter om det inte är något som ska konsumeras snart. Billigt blir ofta dyrt i längden då det tar upp plats i skåpen, blir gammalt och kanske t o m slängs i slutändan.

Jag tror på att göra enkelt. Köper hem sådant jag vet kommer att bli använt och uppätet. Har inte färdiga menyer för veckan utan gör av det som finns i någon form av uppstyrd spontanitet. Enkelt. Har alltid basvaror hemma. Mjöl, buljong, kryddor, mjölk, ägg, smör och lök. Vardagstrollar. Äter och mår gott.

Hur ser din matfilosofi ut? Känns den enkel eller går den att förenkla?

En reaktion på “Matfilosofi

  1. Så sant så sant. Jag tror verkligen att det handlar om att hitta en enkel balans, att äta det som är gott och som jag mår bra av och röra mig. Och även tänka till ibland, bara genom att ställa frågor som ”är jag verkligen sugen på det här, eller äter jag bara för att det finns?”, eller ”vill jag verkligen äta det här bara för att det går fort?”. Sedan tror jag dock på att ha lite tilltänkta veckomatsedlar för annars är det i alla fall i mitt fall lätt att inte ha tillräckligt med hjärna kvar när jag kommer hem för att komma på något bra att laga av basvarorna. Då blir det gärna mackor och fil.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>