Vardagsljud

Uppmärksammar du vardagens ljud? Känns det som om de har blivit fler eller färre?

Jag upplever fler. Och upptäcker hela tiden nya. Just nu är suset och surren från elementen det mest påtagliga. Är tacksam över värmen de sprider, men har svårt att förstå att nya element ska behöva låta så mycket. Jämför med 50-talselementen i mitt förra hem. Varma och tysta. Precis som det ska vara.

På samma sätt jämför jag den 22 år gamla spisen mot den nya. Visst är plattorna mer effektiva, men det går inte att smyga upp på morgonen och slå igång varken plattor eller ugn innan fläktarna sätter igång. Fläktar som fläktar en lång stund efter att den har stängts av också. Funderar om det ska vara så. Längtar en gammal, självklart tyst spis.

Lampor surrar, timers rasslar, ventilation susar, fläkten skramlar, micron plingar och tvättmaskinen ger klarsignal. Längtar ibland efter tystnad. Hur känner du?

20121114-113330.jpg

 

2 reaktion på “Vardagsljud

  1. Visst är det märkligt. Alla maskiner och teknisk utrustning låter ju mindre än sina förlagor och ändå har vi bara mer och mer ljud. Kanske just för att vi har så MÅNGA apparater?
    Och på mitt jobb ska vi inte taala om alla ljud överallt. Det tutar och larmar och blinkar överallt, det gäller att hålla reda på de olika larmen vad som är vad. Puh, man blir svettig bara man tänker på det.
    Och det är sååååååå skönt att komma hem till en tom lägenhet när man jobbat natt. Maken har kört till jobbet och det är i alla fall GANSKA tyst och vilsamt.

  2. Vi får nog flytta ut på landet med vedspis och kakelugnar för att få uppleva mindre med ljud.
    Just nu är det fläktljudet i datorn och timerljud inne och utifrån hörs motorljud och kajorna som håller på att samlas inför natten. Alla skulle nog behöva få uppleva tystnad fast då kanske någon hör ljud ändå på grund av Tinnitus. En ny upptäckt som en närstående upplevde. Vi får diskutera med tillverkarna av maskinerna varför det måste finnas ljud med, för jag tror att att en del av all stress som vi har beror på alla ljud runt om oss.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>