Glad Påsk

Vårvintersolen skiner och påskhelgen står för dörren. Önskar dig en fin och stillsam påsk samtidigt passar jag på att meddela att Nia-passet tar påsklov onsdagen den 30 mars. Välkommen tillbaka onsdagen den 6 april kl. 19:00.

Ett gäng härliga fantasifulla påskkycklingar!

Ett gäng härliga fantasifulla påskkycklingar!

De fem sensationerna: Fokus på spirit

Äntligen dags för den fjärde och sista delen i denna korta serie – som tar avstamp i de fem sensationerna flexibilitet, smidighet, mobilitet, styrka och stabilitet – och där varje avsnitt går igenom hur dessa kan förnimmas i body, mind, emotion & spirit. Min förhoppning är att detta ska inspirera till medvetenhet och ödmjukhet inför den fantastiska kreation som var och en av oss är. Och med respekt för den och det som är du – inspireras att göra små justeringar för att livet och levandet i just dig ska bli så behagligt och skönt som det är möjligt.

Dagens del tillägnas spirit och den handlar om det du ibland kan förnimma korta stunder i dig när du upplever hur du plötsligt är helt rätt, känns lätt, är enkelt och självklart. Din spirit färglägger ditt liv, ger dig oväntad inspiration och kryddar ditt görande och varande.

De fem sensationer är förutsättningar för att behålla funktionell rörlighet. Interaktionen mellan dessa resulterar i harmoni och balans. Hur upplevs då dessa fem? Hur kan du förnimma dem och känna igen dem?

Flexibilitet kan du förnimma som känslan av energi som rör sig utåt. Hur låter du din spirit röra sig utåt. Tillåter du din spirit att röra sig fritt – fritt från antaganden – fritt från konventionen – fritt från vad som hittills varit du. Styr mot det som ger dig fjärilar i magen, värme i hjärtat och som ger dig självgående fötter. Med ett du som tar beslut som du inte riktigt vet vart det kom ifrån. Som den dagen för fem år sedan då jag kände så starkt att jag skulle gå Nia White belt – så jag bokade en kurs – utan att ens ha provat Nia först. Något som gör dig lätt – och samtidigt väldigt målmedveten. Och som känns ologiskt rätt. En flexibel spirit kan ta dig på intressanta äventyr – både yttre och inre.

Smidigheten – eller agiliteten – är känslan av att starta och avbryta rörelseenergi. Att låta din spirit måla bilder, färga stunder och ge dig inspiration du behöver just här och nu. Ibland kan du känna hur du plötsligt blir varm av glädje – kanske av att höra viss musik, uppleva en speciell kombination av färger eller äta något du inte provat tidigare – eller något som det var längesedan du åt. Andra gånger behöver du kanske adressera din spirit för att få inspiration i stunden – och med smidigheten i det, kan du röra dig över ett smörgåsbord av inspiration och låta dig förföras av det som passar just precis nu - och låta det röra dig en stund – och sedan byta. Start och stopp. Smidigt och lätt.

Mobilitet – energi som rör sig genom allt. Den fysiska känslan av jonglerande kraft och som hålls igång av en rörlig spirit. Mobilitet är vibrationen som du fysiskt kan känna som en lekfull spänning när din spirit känner sig fri – får frihet – och får gehör. Mobilitet känns som kontrollerad oro och pirr. Och när du uppnår en perfekt blandning av spänning och avslappning – med dynamisk mobilitet – förnimmer du hur din spirit är avslappnad – aldrig spänd. En mobil spirit närs av att bli uppmärksammat och adresserat. Ta för vana att sätta din spirit i rörelse – genom att låta plötsliga intryck röra dig, låta något oförklarligt leda dig in på en ny väg i livet, läsa den där boken som kom i din väg, lösa klurigheter på ett nytt oväntat sätt och be din spirit om inspiration i stunden. Involvera din spirit – genom att – så ofta du kan – adressera den – och på så sätt låta dit liv kryddas, förädlas och förändras.

Styrka – energi som går inåt. En känsla du kan förnimma genom att du närmar dig din inre kärna – det som är du – med hjälp av din spirit. En medvetenhet som du kan använda när du behöver veta vad just du behöver - inför ett val - eller helt enkelt hitta det som driver just dig – just nu. Eller också kommer känslan av sig själv. Och när du svarar på det – känns det centrerat starkt.

Den femte sensationerna är stabilitet – en känsla av harmoni och frid. Stabilitet närs av att vila i stillhet och genom att söka balans – flyktigt eller hållbart långa stunder. Stabilitet är den vibration du fysiskt kan förnimma när din spirit signalerar ”jag känner mig avslappnad och balanserad.” Stabilitet handlar inte om kontroll – utan om att släppa taget. Vilket i sin tur får allt- naturligt och dynamiskt – att skapa en perfekt kombination av spänning och avslappning. Stabilitet förlitar sig på avslappning. En stabil spirit gör dig mer redo för livet – och gör att du kan krydda ditt liv, ge dig ut på nya oväntade vägar och ge dig själv något du själv inte logiskt hade kunnat klura ut. Ibland räcker det att låta det som värmer dig värma dig ändå lite mer för att återfå stabilitet och kunna slappna av – andra gånger behövs en medveten paus för att förstå att du behöver släppa taget – för att bli stabil.

Hur märker du då i din spirit om någon av sensationerna inte är i balans – när sensationerna inte interagerar.

Du känner oro, blir obalanserad, upplever att din inre kommunikation med dig själv blir stel, känner trötthet, har svårt att koordinera intryck och känner stress. Du har också svårare att röra dig mellan intryck samt variera din hastighet och förmåga att låta dina intryck och tankar röra dig på olika nivåer.

Och för dig som har sensationerna i balans och låter dem interagera på det sätt som det är tänkt – kan förnimma det genom att du upplever att du har balans, att du förnimmer lätthet i att vara i dig, din andning går djupt och syresätter dig samt att din spirit har en centrerad beredskap att röra dig- och sig – i vilken riktning som helst – när som helst. Samtidigt som du känner dig pigg, avstressad och fri.

Medvetenheten om de fem sensationerna gör att du kan interagera med din spirit och känner när det är något du saknar. En medvetenhet som gör dig långsiktigt mer hållbar och som kommer ge dig ett mer levande liv.

 

Färg kan vara en inspiration.

Färg kan vara en inspiration.