Om världen var en bostadsrättsförening

Lyssnar på Johan Rockströms sommarprat och tilltalas av hans idé om att vi alla skulle ha dubbla medborgarskap – ett i det land vi bor i och ett planetärt. För vi påverkas inte bara av det som sker inom vårt lands gränser utan av allt som sker på vår planet. Och på grund av det måste vi ta ansvar och bry oss om både det som sker här och på andra platser.

I ett mikroperspektiv skulle detta kunna jämföras med att bo i en lägenhet som är en bostadsrätt. Du äger din lägenhet och är samtidigt del i något större. Din trivsel och värdet på din lägenhet utgörs inte bara av dina kvadratmeter utan av helheten. Det är viktigt att helheten vårdas. Det är viktigt att ha gemensamma gränser som alla tjänar på att hålla sig inom – och som också respekteras. Det är vitalt att städning, renovering, sophämtning och annat görs löpande och efter en förutsägbarhet som gör att det är fortsatt trivsamt att leva i huset.

I ett mikroperspektiv skulle det bli ohållbart om du dumpade dina sopor utanför en grannes  dörr, spolade ner saker som gjorde att det blev stopp i avloppet, rökte i trappuppgången och struntade i att städa den gemensamma tvättstugan när du hade tvättat klart.

I ett makroperspektiv behöver vi också inse att vår trivsel och värdet på vår livsmiljö är beroende av helheten. Att hålla oss innanför de planetära begränsningar som Stockholm Resilience center har tagit fram. Att värna om det vi hittills tagit för givet. Värna om den förutsägbarhet som fyra årstider hittills har givit oss. Värna om det som naturen gratis ger oss – utan att fram till nu krävt något i gengäld. Förstå att planeten har tagit emot tillräckligt – och inte kan ta emot mer. Förstå att det vi gör påverkar – och att vi måste göra annorlunda.

Om att ta hand om det vi har. Vårt gemensamma. Denna sten står uppe på Norra Berget i Sundsvall.

Om att ta hand om det vi har. Vårt gemensamma. Denna sten står uppe på Norra Berget i Sundsvall.