Lättsamt rent

Suckar du över tvätt som hopar sig – både otvättad och ren?

Har du funderat över vad du suckar över – och vad som skulle kunna göra att du suckade mindre- eller kanske inte alls?

Ta en titt in i din tvättstuga – ger den dig förutsättningar för att ta hand om både otvättad och ren tvätt som du/din familj producerar?

Det slår mig ofta att rummet – som kanske besöks och används varje dag – har så låg prioritet när det ska renoveras och fixas. Det hamnar ofta på undantag – funktionsmässigt både i hur det är utformat och i hur mycket plats det får.

Vill du sucka mindre och göra det mer lättsamt kommer här några enkla, men viktiga saker att ta med i planeringen:

  • Gör grundsnyggt och fräscht genom att måla/tapetsera väggarna. Även golvet kan behöva en omgång.
  • Har du plats för att hänga tvätt inomhus kan torktumlare/torkskåp rationaliseras bort – och för att snabbt få torr tvätt kan en avfuktare ställas i ett hörn i rummet. En avfuktare tar mindre plats, drar mindre energi och gör att dina kläder/textilier håller längre jämfört med att använda en torktumlare.
  • Gör plats för att vika tvätt. Kanske genom att lägga en arbetsbänk över tvättmaskinen och vidare bort längs en vägg – med underskåp eller korgstativ under – för tvättsortering (otvättad/ren). Kanske gör du plats här för lakan och handdukar.
  • Sätt hyllor ovanför där du förvarar tvättmedel, tvättpåsar, strykjärn och annat som du behöver nära för att det ska gå lätt och smidigt.
  • Om du sätter upp torklinor komplettera gärna denna lösning med ett räckesrör i metall – en perfekt lösning för att hänga lite tyngre tvätt på såsom mattor, jeans mm.
  • Häng strykbrädan på en krok på väggen. Lätt att plocka ner och hänga upp.
  • Sätt gärna korgar för smutstvätt direkt innanför dörren – så går det lätt att lägga på rätt plats – och utan lock (annars är det lätt att det hamnar utanför…eller ovanpå….).
  • Och som extra energihöjare kan du addera en radio (eller sonos), några växter, en tavla eller en lampa – något som gör det som ska göras lite lättare.

Kanske blir tvättrummet ditt nästa projekt – det är helt klart värt några färre suckar.

20131112-123202.jpg20121210-090137.jpg20120903-093119.jpg

En härligt 50-tals stor tvättstuga med tvättmaskin! En fröjd för tvättande!

En härligt 50-tals stor tvättstuga med tvättmaskin! En fröjd för tvättande!

Att missa nuet

Momo har tid – att lyssna, att se andra – tid att bara vara. Och genom att Momo har tid att lyssna och verkligen lyssnar börjar de som pratar att tänka själv, får idéer och kommer själva på svaren på sina frågor. Det känns varmt, välkomnande, tillåtande och kreativt.

Det du läser ovan är en kort beskrivning av början på en bok som heter ”MOMO eller kampen om tiden” av Michael Ende. En bok skriven för snart 40 år sedan, men som känns lika aktuell nu som då.

Givetvis har boken en tvist – och det är att Momo till slut sitter ensam – för ingen har tid att komma. Och anledningen till det är tidstjuvarna – grå herrar som stjäl människors tid och skapar kyla, stress, otrivsamhet, regler och likformighet. Tidstjuvarna har fått alla att bli upptagna. Ingen har tid för det som tidigare gjorde dem glada, kreativa och varma.

Människorna i boken missar det som gör själva livet – det som ger mening och gör att allt känns levande. De missar nuet i sin ständiga strävan framåt. Och i slutet av boken får Momo uppdraget att ta upp kampen om tiden. Och av den hon får uppdraget får hon också en gåta.

Text ur boken "MOMO eller kampen om tiden" av Michael Ende

Text ur boken ”MOMO eller kampen om tiden” av Michael Ende

Har du gissat svaret på gåtan? Vet du vad de tre bröderna heter?

Jag gör processen kort. Svaret är framtiden, det förflutna – och nuet.

Jag fastnar speciellt vid raderna ”….fast han själv blott finns till i det ögonblick då nummer ett av bröderna blir nummer två.” Det att nuet bara finns precis i det ögonblick då framtiden övergår i det förflutna. En verklig tankeväckare,

Vad gör du av ögonblicket mellan framtid och det förflutna?