Symbolisk brasa

I kväll eldar vi – för att markera slutet på vintern och hälsa våren välkommen. Trädgårdar och förråd har röjts. Allt som går att elda har samlats i enorma högar. Högar som, när de väl tänds på, brinner snabbt – och snart är det enda minnet av dem små pyrande högar av aska.

Tänk att kunna göra samma med allt vi går och bär på – inom oss. Allt sådant som vi skulle behöva släppa för att kunna gå vidare och njuta av livet som det är nu. Kanske antaganden om vilka vi är – som gör att vi inte vågar göra annat än vi alltid har gjort. Tankar på vad vi tror att andra tycker om oss – som kanske inte ens är sanna – utan bara finns i våra egna huvuden. Åsikter och värderingar som vi haft, men som nu känns otidsenliga och inte alls i linje med vad vi egentligen står för nu.

Så i kväll när vi eldar upp allt gammalt fysiskt skräp kanske vi skulle göra det samma med lite av allt skräp vi inte kan se – men som vi ständigt går och bär på och som påverkar oss. Antingen bara genom att tänka på vad som ska eldas upp och skicka det in i elden eller kanske genom att skriva ner det på lappar och sakta se dem förtäras av lågorna.

20140430-105428.jpg

Börja med dig

Tror att vi många gånger skulle må bättre om vi la till några ytterligare hederskoder till vårt liv – hederskoder som är så enkla och självklara – men som gör otroligt stor skillnad i hur vi förhåller oss till oss själva och vår omvärld.

När jag för första gången kom i kontakt med Nia kom jag också att lära känna och tillämpa  några hederskoder som inom Nia kallas för Energy Allies (Energiallierade). Genom att tillämpa dem hushållar du med din och andras energi – och kommunikationen med dig själv och din omvärld blir ödmjukare och respektfullare.

Hederskoderna är fyra till antalet och de är som följer: Don’t Take Anything Personal (ta inget personligt), Don’t Make Assumptions (gör inga antaganden), Speak With Impeccability (tala klanderligfritt) and Always Do your Best (gör alltid ditt bästa)!

Hederskoder för vem som helst att använda. Hederskoder att komma ihåg när du kanske får för dig att ta något personligt – och låter bli. Hederskoder som gör att du undanhåller dig från att göra antaganden och kanske provar något som du tidigare har antagit inte vara något för dig. Hederskoder som gör att du väljer dina ord och pratar gott och varmt och lagom mycket – att ibland låta tystnaden tala. Och sist men inte minst, att i allt du gör gör du ditt allra bästa – vare sig det gäller att slutföra ett arbetsprojekt eller laga en enkel vardagsmiddag.

Hederskoder som kan göra att du står lite rakare och låter andra göra det också!

Hederskoder som kan göra att du står lite rakare och låter andra göra det också!

Enkelt extra köksutrymme

Har du svårt att få plats med allt du vill i dina köksskåp?

En bra första sak att göra är att titta över vad du har i skåpen och rensa ut det du aldrig använder, det som kanske är kantstött och trasigt, udda saker som tar onödig plats och sådant du inte tycker om och därför aldrig tar fram. Det är lätt att glömma att allt detta som tar upp plats i skåpen får du trots allt hantera då du kanske dagligen måste flytta på något eller helt enkelt inte får plats med annat som du hellre skulle vilja få plats med.

En otroligt enkelt sak att göra är att använda den volym du har på bästa möjliga sätt. Ta exempelvis ett skåp med glas och tallrikar. Här kan du jobba efter principen att det som används oftast står längst ner och det som sällanvänds längst upp. Ge förslagsvis varje hyllplan en funktion. Exempelvis ställs glas och kaffemuggar på det första. Vardagsporslinet på det andra, kanske finporslinet på det tredje och uppläggningsfat som hör till finporslinet på den fjärde.

Det underlättar att ha glas, koppar och tallrikar av samma modell. Det förenklar förvaringen  då det är enklare att stuva saker som har samma storlek och form. Kanske går vissa saker att stapla i varandra och på så sätt får det plats med mer på samma yta. Det ger också ett lugnare intryck – vilket är skönt om du har vitrinskåp, men jag kan uppskatta det även utan att ha vitrinskåp.

Placera hyllorna med ett sådant avstånd att det inte går för mycket onödig volym till spillo. Med en smart placering av hyllorna kan det t o m gå att få plats med ytterligare ett hyllplan – och därigenom få extra utrymme för det du behöver för lite pengar och arbetsinsats – i skåp som redan sitter där de sitter.

Ta ett skåp i taget och ta dig igenom hela köket systematiskt. Kanske är det den enda ”köksrenovering” du behöver!

20140415-124257.jpg

Enkelt vårfint vid entré

Med en månad av nyckfull vår, iaf här i mina trakter, har den trötta ljungplantan fått stå kvar i krukan utanför ytterdörren. Och med ytterligare nyckfull, härlig vår kvar gjorde jag vårfint på enklast möjligt sätt genom att avlägsna ljungen som gjort sitt och satt ner björkkvistar istället. Slybjörkkvistar som växte under en kraftledning och som ändå aldrig skulle få möjlighet att växa upp till ett ståtligt träd.

För att få lite stabilitet och för att dölja jorden la jag fina runda stenar på jorden. Och så några gula fjädrar och pärlplatteskapelser i form av kycklingar (perfekta att hänga ute då de är i plast och tål nyckfullt väder).

Enkelt vårfint på under en kvart!

20140411-145114.jpg

Förtroende och tillit

Flyttade från en älskad trädgård för snart två år sedan. Och jag saknar mina äppelträd. Saknar stunderna av tyst kommunikation om hur jag skulle hjälpa dem att formas. Saknar den lugna, metodiska genomgången av varje träd. Saknar stunden då vi var nöjda – både trädet och jag.

Men det är något med kärlek till det som lever. Det fortsätter att ge förtroende och tillit – fast av andra. Och jag är tacksam över att jag har fått nya äppelträd att ta hand om – både egna och andras. Och att göra det får tiden att stanna. Ett sätt att vara här och nu och göra det som behövs. Metodiskt, långsamt, eftertänksamt och respektfullt.

Jag känner förtroende och tillit. Att få möjlighet att lyssna. Och vördsamt forma och hjälpa. Under ljusa vårdagar och kvällar. Ett sätt att känna mig delaktig i det som sker som får mig att känna mig levande och ett med det som sker runt om mig. Det gör mig ödmjuk och full av respekt. Och tacksam över förtroende och tillit.

Elsa Estrid o Greta 23 apr-30 juli 08 036

Hur äckligt?

Jag kan inte låta bli att fundera på vad vi åt innan. Ja, innan det fanns ekologiskt på hyllorna i mataffären. Jag kan inte påminna mig om att jag läste någonstans i några matbutiker om att något var giftigare än något annat.

Det gick att köpa biodynamiskt odlat i specialbutiker – i vissa hälsokostaffärer och på senare tid också på nätet. Men jag kan inte komma ihåg att de vanliga matbutikerna erbjöd något liknande.

Vad har vi egentligen stoppat i oss över årens lopp? Hur äckligt har det egentligen varit? Och vem har haft kunskap om det och inte berättat? Och skulle vi kunna ha fått kunskap om det tidigare?

Med den kunskap som finns nu kan du välja oäckligt – behöver du fler argument samt veta vad du ska börja med så titta här.

Äpplen från den egna trädgården - värda sin vikt i guld - och otroligt oäckliga!

Äpplen från den egna trädgården – värda sin vikt i guld – och otroligt oäckliga!

 

Vårbarngarderob

Vissa projekt är det lätt att dra sig för. Ett knep är att överraska sig själv med att bara ta tag i det – när man själv minst av allt anar det.

Så blev det i helgen. Och vips var barnens garderober dammsugade, rensade och organiserade. Kläder flyttade från en garderob till en annan. Vissa kläder la vi i en låda på tillväxt – en låda att titta i när någon behöver nytt – och kanske kan hitta något som passar. Andra kläder har passerat allas garderober och är redo att hamna hos någon med yngre och mindre barn.

Alla var med. Gick igenom plagg för plagg. Strumpa för strumpa. Och hittade också sådant som varit ”borttappat” eller bara bortglömt. Och upptäckte vad mycket som fanns, men också vad som saknades.

Har du något projekt att överraska dig själv med?

20140401-120902.jpg