Ett skönt avbrott

Efter flera dagars strandliv var det skönt att vakna och höra regnet smattra mot taket. Efter en lång frukost och en provianteringstur ägnades eftermiddagen åt att fylla frysen med hembakat. När assistenten väsnades som allra mest stod ”Sommar i P1″ på på högsta volym. Härligt att lyssna på Li Pamp som pratade om att ta hand om gamla möbler och komma ihåg historierna kring dem. Tankeställare om att vid köp av nya möbler tappar de genast i värde, medan inköp eller förvaltning av gamla möbler t o m kan ge ett ökat värde. Något som jag själv har upplevt efter att ha köpt gammalt och sedan sålt det med vinst.

Nu ligger ett bull- och frallberget på köksbänken och bullarna har redan hunnit åtnjutas och godkännas. Och med frysen fulladdad är vi åter redo för soliga dagar på stranden.

20130729-172752.jpg

Semestra nästan hemma

Dagar som inte passar för stranden kan vara utmärkta att använda för att semestra nästan hemma. Du behöver inte åka långt för att hitta vägar, utflyktsställen och annat som du garanterat aldrig har besökt tidigare.

Hade en sådan dag bara härom dagen då vi fick några timmar att göra något av i Ljungaverk med omnejd. Ett ställe hade vi redan kollat in och bestämt oss att besöka, men timmarna skulle också räcka till mer. Sagt och gjort styrde vi bilen mot Borgsjö. Besökte hantverksförsäljning i ett gammalt sädesmagasin, en loppis i en gammal fd matvaruaffär och hembygdsgården där vi av en slump fick titta runt i ett gammalt hus som var inrett – t o m borden var dukade. Speciellt roligt var det att titta in i skolsalen med alla gamla skolplanscher och böcker. Nyckel till huset gick att låna i receptionen på STF vandrarhemmet som låg på samma område.

Efter detta åkte vi ner till Naturum, som ligger vid Träporten, där det fanns mycket att titta på och pyssel att syssla med. Och på turistbyrån som låg i samma lokal fick vi fler uppslag till besök. Här hittar du mer info om vad som går att göra längs Ljungandalen.

Men sist men inte minst måste jag slå ett slag för stället vi redan kollat in innan vi åkte dit – nämligen glassbaren Den söta synden i Ljungaverk. Vilken också visade sig vara värd en omväg. Med 24 olika sorters glass var det svårt att bestämma sig för bara några få. Vi provade magiskt god citronsorbet, sötlakrits, kola, hallon och cuberdon (en typisk belgisk godis som smakar som godishalsband). Och vi längtar redan till nästa besök!

Har du varit någonstans i sommar du aldrig varit till tidigare – trots att det ligger nästgårds? Berätta gärna uti fall det blir fler dagar utan strandbesök.

20130722-222431.jpg

Gör!

20130718-231012.jpg

Hur många gånger hör du inte andra, eller dig själv, klaga på saker som inte blir gjorda. Hur vore det att sådana gånger helt enkelt sluta klaga och göra istället. Vare sig det gäller att plocka skräp, laga något som har gått sönder eller rensa ogräs.

En bra idé är att starta i ditt närområde. Göra fint där. Utan att fråga. Bara göra. Hade en sådan morgon igår. Kokade kaffe och fyllde hink och händer med sågar, sekatörer och en rejäl grensax. Ägnade den regniga morgonen åt att röja och rensa efter ett närbeläget promenadstråk. Ett stråk som vi noterat har fått växa igen alltför mycket. Men som bara efter ett par timmars jobb såg betydligt mycket trevligare ut.

Så min uppmaning till dig är att se dig omkring. Var skulle du kunna göra en insats? Utan att fråga. Bara göra!

20130718-231034.jpg

50 nyanser av svart

20130718-225445.jpg

Inte riktigt så många, men i alla fall två, har nu äntligen lastpallssoffan blivit förärad med. Fronten och sidorna målades allra först – i samma lasyr som lastpallsbordet. Lämnade dock sitsen trären och inhandlade häromdagen bets.

När gårdagkvällen bjöd på stilla, varmt väder blev det så äntligen dags att skrida till verket. Blandade betspulvret i kokhett vatten och medan blandningen svalnade förpenslade jag hela sitsen med vanligt vatten. Strök sedan sitsen – planka för planka – två gånger.

Anledningen till att jag valde att måla soffan med två olika sorters färg var att jag inte ville att soffan skulle bli för dominant när den var utan dynor och kuddar. Vilket den skulle ha blivit om jag målat den helt i svart oljelasyr. Sedan hade jag också möjligheten att göra det då soffan står skyddad under tak och inte behöver det skydd som en lasyr ger. Slutresultatet på bild nedan.

20130718-225513.jpg

Egentillverkad deo

Efter att ha letat deodorant i många år trodde jag att jag hade hittat den jag skulle ha – men så var det inte. Har undan för undan styrt mot ett mer naturligt innehåll och förundrades över hur detta aloe vera deostick fungerade. Döm om min förvåning då jag kastade ett öga på en gammal förpackning av samma deo. En förpackning där innehållsförteckningen var läsbar utan förstoringsglas. En innehållsförteckning där antalet ingredienser var föredömligt få. Men en innehållsförteckning som innehöll triclosan. Tänkte att just den ingrediensen måste ha tagits bort i nyare produkter. Men inte. Mindes diskussionerna för några år sedan om användningen av triclosan i tandkräm. Om att det inte längre finns i tandkräm. Eller i alla fall inte i tandkräm jag köper. Triclosan har bakteriedödande egenskaper, men har även andra egenskaper som jag inte vill ha nära min kropp. Och väljer därför bort.

Men en deo behövde jag så jag gick till Aromainstitutet i Gävle och kom hem med tre ingredienser som jag blandade i en enkel sprayflaska. Destillerat vatten, deokristallsten i pulverform samt citronsyraester. Det kändes lite ovanligt att använda till en början då det har en vattning konsistens. Men den fungerar. Naturligt sammandragande och bakteriehämmande. Och så enkelt. Rekommenderas!

20130709-190012.jpg

Lastpallsbord

På vår altan har ett par lastpallar modell längre legat hela vintern och den blev äntligen en soffa för några veckor sedan. Något som du kan läsa om här.

I samband med att lastpallarna blev soffa fick den också sällskap av ett dito bord – gjord av en normalstor lastpall köpt för en dryg hundring på ett byggvaruhus och försedd med hjul. Ett bord som ändrades lite då två smalare brädor på lastpallens ovansida byttes ut mot två till lika breda som de tre breda som redan var fastsatt på lastpallen.

Härom kvällen fick så äntligen bordet slutfinishen när det målades med täcklasyr i svart. Och nu passar det perfekt ihop med de gamla plastfåtöljerna som köptes för många år sedan på det stora varuhuset.

20130708-194529.jpg

20130708-194553.jpg