Solvarma barr

Vissa lukter minns jag sedan jag var riktigt liten. Och en av mina absoluta favoriter är doften av solvarm barrskog. Minns promenaderna ner efter ringlande stigar i strandnära barrskog på väg mot lockande bräckta bad.

Njuter nu varje gång jag öppnar en dörr eller ett fönster då jag har barrskog in på knuten. Njuter när jag i långsam takt går på stigarna i den närliggande skogen. Njuter när jag stannar till, blundar och bara är.

Vilket doftminne har du?

20130531-115452.jpg

Möte med en byggnad

20130530-095743.jpg

Häromdagen fick jag möjlighet att möta en omtalad byggnad. En byggnad som byggts bland andra. Men som ser allt annat ut än någon annan byggnad. En byggnad som jag skrev om här.

När jag närmade mig den såg jag den inte först. Vårens gröngrönskande träd bäddade in den. Det var först när jag kom nära som jag såg den och dess omtalade spets. En spets som inte pekade rakt mot de som var på väg mot byggnaden. Och det var inte heller i spetsen som entrén var placerad vilket jag hade trott.

Men det som mötte var en byggnad i glas och betong. Med en konstverk som såg ut som kobbar i fallande storlek som startade inne i den spetsiga delen av byggnaden och fortsatte utanför – med kobbar i fallande storlek. Grått och hårt. Och innanför kobbarna låg en rosafärgad gigantisk klump som fick mig att tänka på ett urtaget hjärta – gjort av litium – vilket många som besöker denna byggnad medicineras med.

En stor entré möter upp på sidan om spetsen. Och innanför finns en gigantisk ljus och steril ankomsthall. Glasade väggar och gråa golv. En del har inretts med växter. Och det skulle behövas mer och fler vilket är planerat och på gång. Kommer fram till de omtalade vattenspeglarna – fyrkantiga låga vattenfyllda delar. Vid basen av den ena går hissarna upp och ner – och upp ur vattnet sticker en kal trädstam upp. Hoppsatt i delar. Utan rötter. Utan grenar. Utan krona. Ett konstverk som måste förklaras för att kunna uppskattas. Märkligt på ett ställe dit människor som inte mår bra ska komma för att må bättre. Ler dock åt tilltaget att någon har placera några solgula badankor i vattnet.

Möter också en annan sida. Med idéer och tankar på hur byggnaden ska göras välkomnande och skön att vara i trots de inledande förunderligheterna. Känns som om det finns mycket klokskap som kommer att kunna förmedlas vidare till liknande verksamheter så att kravställning och genomförande kanske kan bli mer i linje med den verksamhet som ska fungera.

Trots alla goda intentioner finns dock det bestående första intrycket kvar. Och min känsla av att möta det som frisk. Och känna det obehag jag kände. Utan någon möjlighet att sätta mig in i hur det skulle vara att möta det som sjuk. Det ska bli intressant att se vad som kommer att förändras och göras som kan förändra det. Jag kommer att titta in nästa gång jag har vägarna förbi och se vilket intryck jag får då.

20130530-095758.jpg

Smittande kreativitet

Visst är det så att kreativitet smittar?!

Ägnade hela gårdagen åt den årliga konstrundan i Sundsvall med omnejd. En tradition för barnen och mig sedan de låg i vagn och bara hängde med. Ett fantastiskt tillfälle att träffa konstnärer. Att möta kreativitet. Och att se hur olika kreativitet kan ta sig uttryck.

Är övertygad om att både vuxna och barn behöver sådana här utflykter. Att se platser som kanske aldrig annars skulle besökas och upptäcka att kreativitet kan vara så mycket och se så olika ut. Timmarna rinner iväg och vi delar tankar och funderingar. Och känner hur kreativiteten smittar!

På bilden nedan syns tavlor målade av Barbro Bäck som hängde på vitmålade timmerväggar i Ateljé Blåtorp i Medskogsbron.

20130527-091439.jpg

Ostatiskt kök

I köksskåp och lådor ser det ofta ut som det gör – år efter år. Det kanske städas någon gång då och då, men ofta är strukturen och flödet detsamma.

Jag flyttade in för snart ett år sedan i mitt nuvarande kök och stod för någon kväll sedan och funderade över flödet. Efter en snabb omflyttning hamnade alla skålar för sallad och annat i skåpet ovanför bänken där salladen alltid bereds. Uppläggningsfat som haft sin plats där och inte använts sedan de ställdes där fick snällt flytta sig till en mer undanskymd och svåråtkomlig plats.

En gång för mycket hade det krånglats för att få fram salladsskålarna för att det skulle vara värt att ha dem kvar där de stod. Och vinsten blir nu också att de kommer att användas mycket oftare. Och på platsen där de stod fick nu annat en chans att breda ut sig lite bättre så att dessa saker är lättare att både ta fram och ställa tillbaka efter att de diskats.

Tror att du skulle vinna på att titta över ditt kök. Fundera över flödet. Hur saker används och hur det är att både plocka fram dem och ställa dem tillbaka. Att flytta bort och undan sådant som aldrig används. Att ge det som används varje dag en enkel och rationell placering som underlättar vardagskökslivet. Att tillämpa synen om det ostatiska köket. Ett kök som alltid lever och förändras efter livet som levs i det.

20130524-082909.jpg

20130524-082926.jpg

Större kreativitet

20130523-120754.jpg

Mina barn har länge haft en låda med magnetiska byggdelar – kulor och pinnar – och en liten magnetisk tavla att bygga på. Det har tagits fram och jobbats med under perioder. Intressant då det hela tiden går att ta i sär och göra något nytt av.

Då barn gärna vill sitta flera eller bara kunna ha möjlighet att sprida ut sig och sitt skapande var dock den medföljande magnettavlan (20 x 30 cm) för liten. Kom på att jag hade en för tillfället oupphängd anslagstavla i metall stående i garaget. En tavla med det generösa måttet 80 x 60 cm.

Och som det har skapats på den stora ytan. Fantastiskt att det kunde göra sådan skillnad och ge utlopp för så mycket mer kreativitet! Härligt att se att figurerna som byggdes kunde få växa sig klara och att det fanns plats att bygga en hel lekplats som syns på bilden nedan – med klätterställning, bil mm.

20130523-120824.jpg

Dricka frukost

Har du svårt att få i dig frukost?

Ett sätt som gör det lättare är att göra frukosten drickbar. På bilden nedan har jag gjort smoothie med frusna röda vinbär, en pressad apelsin och lite av dess fruktkött, bananer, A-fil samt en skvätt hemgjord svartvinbärssaft. Vill du ha lite extra fibrer och struktur kan du med fördel hälla i lite havregryn och/eller kokosflingor.

Kör blandningen slät med en stavmixer och drick genast.

God frukost!

20130521-101615.jpg

Nia!

Har du inte provat ännu är du varmt välkommen! Det sista Nia-passet på Åkersviksskolan för den här terminen körs idag.

Kom i sköna kläder. Vi rör oss barfota till medryckande, härlig musik.

Åkersviksskolans danslokal kl. 17:30-18:30. Kostnad: 100 kr

Höstens Nia-pass kör igång samma tid och samma plats den 3 september.

Varmt välkomna!

Högt häng

Roliga lösningar finns överallt – det är bara att hålla ögonen öppna – och kameran redo.

Den här stilrena och enkla hänger i en butik på Söder i Stockholm. Kräver i och för sig dessa specialgjorda krokar. Men något liknande skulle kunna göras själv genom att helt enkelt såga rundstav i lämpliga längder – måla i valfri färg eller behålla trärena – och skruva krokar i vardera ända.

På bilden hänger krokarna i ett metallnät i taket. Och kläderna kan antingen hängas på galgar som på bilden eller bara hakas direkt på kroken.

20130515-100227.jpg