Dags att damma av gammalt görande?

Jag gillar att återvinna och återbruka. Försöker så långt det går att ta hand om och förvalta för att in i det längsta slippa köpa nytt. Renoverar gärna gammalt och använder sådant jag redan har på ett annorlunda sätt.

Ett cirkulärt förhållningssätt till det jag har. Och intressant att se, när jag bläddrar i gamla tidningar från mitten av september 1953, att de då gjorde business på att göra om. Nedan finns annonser om att göra om hattar och trampsymaskiner. Kanske något att ta efter. Här och nu. Att låta någon som är bra på det göra om. Göra nytt. Och återbruka sådant som redan har producerats och kostats på.

20130430-144535.jpg

20130430-144553.jpg

En armeringsmattevägg

När snötäcket krympte med rekordfart satte också gamla idéer i gång att börja snurra i huvudet igen. Behövde något som markerade att uteplatsen tog slut. Som den var gjord slutade den rakt ut i luften. Inget staket. Inget som gjorde att ögat ”stannade” upp. I och för sig var det ingen fara att ramla ner då ytterkanten inramades av en halvmeter bred rabatt. Men lika fullt for blicken iväg och vi satt bara här korta stunder i taget.

Då ytterkanten av uteplatsen bestod av en mur som reste sig ca 70 cm från marken och det växte vildvin vid foten av muren kom funderingarna snabbt in på någon slags lösning med armeringsjärnsmatta. Muren var ca 6,60 m lång och på byggmarknaden hittade vi armeringsjärnmattor som var 125 cm x 220 cm. Köpte tre stycken. Satt dem dikt an mot marken och najade fast dem i armeringsjärn (med de som distans från muren) som vi slog ner i marken i skarven mellan mattorna.

Själva arbetet tog bara en dryg timme. Och resultatet blev precis som önskat. Kostnaden landade en bit över 600 kr totalt.

20130429-085946.jpg

20130429-090011.jpg

Meditativ nytta

Mina älskade limegröna raggsockar började bli luggslitna med begynnande hål på ena hälen och mitt under. Letade rätt på ett grönt ullgarn och en passande stoppnål.

Satt mig till rätta i soffan och började stoppa. Upp och ner. Upp och ner. Först åt ena hållet. Sedan åt andra hållet. Som att väva ett nät. Och vips var ett hål lagat. Fortsatte med nästa. Med fullt fokus på att ha garnet perfekt sträckt. Med fokus på att laga hållbart. Med fokus på det jag hade i händerna. Kom att tänka på att det var svårt att tänka på något annat. Att strumpstoppning är meditation. Att strumpstoppning är ett sätt att vara i nuet. Och göra nytta. Att ta hand om något jag tycker om. Att göra så det kan användas längre.

20130426-082900.jpg

Walk the talk

Hur ofta säger du saker du verkligen menar? Hur ofta omsätter du dina ord i handling?

Hör mig själv ibland säga saker som jag vet att jag inte kommer att göra. Vet att drivkraften för just det inte finns där. Att det inte kommer att bli av. Försöker att bli bättre på att känna efter direkt och inte säga bara för att säga.

Tänker på hur lätt det är att sätta igång vissa människor som satsar, ordnar och tar sig tid. Men när väl satsningen är där, något är ordnat och något tagit sig tid finns ingen där som tidigare sagt att de så gärna ville.

Tror att vi alla måste bli bättre på att önska sådant vi verkligen vill ha och som vi kommer att nyttja. För det finns så många som önskar och önskar men som kanske inte riktigt menar något med att de önskar. Sänd en tanke till de som går igång på det du önskar – och satsar. Att ge dem av din energi. Av din tid. Så kanske dina uttalade önskningar fortsätter att bli verkliga.

Enklare mörkläggning

Tänkte redan när jag skrev måndagens inlägg om att mörklägga vårljust att jag skulle skriva om ändå enklare sätt att mörklägga. Och här kommer några saker du kan göra – om du inte har en symaskin eller drar dig för att använda den du har.

Hela konceptet bygger på att du har skruvat i vinkelkrokar eller liknande i fönstrets överkant – en på vardera sida – och kanske också en på mitten om du har ett lite större fönster.

Använd en mörk fleecefilt i rätt storlek. Vissa fleecefiltar har t o m utstansade hål som kan användas att hänga i. Annars är det bara att klippa ett hål på lämpligt ställe. Jag har även använt ullflanelltyg på samma sätt då sådant tyg också har den fördelen att det bara är att klippa, och behöver inte kasta kanterna på, för det trådar inte upp sig.

Är det så att du bara vill använda fleecefilten eller ullflanelltyget till mörkläggning kan du göra en mer permanent lösning genom att sätta i öljetter i de klippta hålen. Finns enkla i plast som du bara trycker dit. Inga andra verktyg behövs.

20130424-092958.jpg

Läkande miljö?

För drygt tre år sedan pratade jag med en kurskamrat från feng shui-utbildningen. Hon berättade om ett husbygge i Uppsala. Ett hus som skulle byggas för psykiskt sjuka. Ett högt hus helt i glas – från golv till tak. När hon beskrev det lät det mer som en flygplatsbyggnad än ett sjukhus. Futuristiskt, kallt, hårt och effektivt.

Slog på P1 i morse och i programmet ”Kropp och själ” gjorde de ett reportage om ”Psykiatrins hus” – huset av glas med en spetsformad entré. Du hittar programmet här och kan även se en bild på entrén.

I programmet intervjuades de som kommer att vara gäster i detta hus. De beskrev det som kallt, ogästvänligt och sterilt. Och med märkliga konstverk som en skulptur av medicin (litium) och ett avhugget, avlövat träd. På frågan om vad de skulle önskat i stället var svaret: ett lågt naturnära hus med små ytor som var varmt, ombonat och hemlikt.

Miljön har stor betydelse. Att utsikt mot en park är mer välgörande än dito mot en tegelvägg eller parkering. Tillgång till natur är läkande och avstressande. Visuellt skyddade utrymmen känns tryggare än dito i glas som ger full synlighet – både ut och in.

Och som en av de intervjuade sa: Miljö skapar ett annat bemötande. Det ger en grundkänsla för mänskligt bemötande.

Och hur blir det med det i ett hus som känns kallt, ogästvänligt och sterilt?

Mörklägga vårljust sovrum

När vintermörkret har bytts mot vårljus kom också behovet av att stänga ljuset ute – i sovrummet.

Funderade på en mängd olika lösningar, men landade i en sedan tidigare väl beprövad. Fönstret som behövde mörkläggas har ingen gardin till vardags och det behövs ingen mörkläggning vintertid. Därför var önskan en lösning som knappt syns när den inte används.

Köpte galvade 50 mm vinkelkrokar och skruvade i en på var sida fönstrets överkant. Hittade ett mörkbrunt sammetstyg, som effektivt stänger ljuset ute, och satt öljetter i de två övre hörnen. Hängde upp. På morgonen är det lätt att kroka av den ena kroken och låta tyget hänga i hörnet. Alternativt plocka ner det och lägga undan det om du hellre önskar det.

20130422-092328.jpg

20130422-092358.jpg

20130422-092438.jpg

20130422-092517.jpg

Kökslådeinredning

På en förvaringsföreläsning för ett tag sedan och fick jag frågan om jag hade några råd kring inredning och disposition av stora, utdragbara kökslådor.

Mitt första råd att att rensa ut och enbart placera sådant du använder regelbundet. Lite beroende på vad du har i lådan kanske du är i behov av någon slags avdelning av lådan. Jag använder mig däremot inte av något sådant. Tycker att det fungerar bra utan.

Mitt andra råd är att vara konsekvent med vad du har i respektive låda. I mitt fall har jag en låda med allt som jag använder på spisen och allt jag använder i ugnen i en annan. Genom att göra så behöver du inte leta i vilken låda något är, utan vet direkt.

Mitt tredje råd är att kontinuerligt städa lådorna. Komma ihåg att dra några tag med dammsugaren när du ändå har vägarna förbi. Och se över vad du har i lådorna – i alla fall en gång per år – och flytta bort det du inte använder. Rensa ut.

Mitt fjärde råd är att placera sådant du använder väldigt sällan någon annanstans än i köket. Kanske har du ett förråd eller matkällare där du kan ställa in syltkastrullen eller vad det nu må vara.

20130419-082312.jpg

Cirkulär klädekonomi

Hur ser det ut i dina garderober? Bara kläder du använder? Kläder du tycker om?

Passa på att vårrensa dina garderober nu. Ge bort, sälj eller ordna klädbytardag med dina vänner. Orkar du inte göra något av ovanstående eller har kläder som har tjänat ut – är fläckiga, hopplöst trasiga eller noppiga och urblekta – kan du lämna kläderna till H&M. Läste precis på twitter att H&M har börjat samla in kläder för att dra sitt strå till stacken för att minska sopberget och se till att de kläder som går att återvinna återvinns.

Du kan läsa mer om projektet här. Tyvärr verkar det som om detta bara gäller H&M-butiker i Stockholmsområdet, men vem vet, det kanske växer och även kommer att gälla andra orter framöver. Det är ett bra initiativ hur som helst. Ett initiativ som jag hoppas se fler av framöver.

20130417-160044.jpg

Lätt

Jag blir lätt när det går lätt. Känner det precis nu. Lätt så jag nästan svävar. En känsla som jag vill bära ofta.

Lätt nu för att deklarationen är gjord. Och det var lätt. Mycket lättare än jag hade förväntat mig. Lätt för att jag testade mitt nyinladdade Bank-ID – och det fungerade. Och det gjorde i sin tur att det var lätt att manövrera och anmäla viktigheter på myndighetssidor. Som också i sin tur visade sig gå lätt. Förvånande lätt.

Vet hur det känns i kroppen de gånger det inte är lätt. När jag inte förstår. När inte saker fungerar. När saker och ting inte riktigt går som jag har tänkt. Därför är det så oerhört skönt att det går lätt. Att få känna sig lätt. Och genom det ha tid, energi och lust över till annat.