Fortsatt cirkulerande

Flera dagar med solsken och fågelkvitter gör under med energinivån. Och därför att cirkulerandet fortsatt. Städade ut murrigt mörkbrunt och tung sammet. Fyllde balkongen med täcken, kuddar och vintertextilier.

Tvättade rent och cirkulerade. Överkast, sängkappa, kuddfodral, filt och mattor som skakats och vädrats och lagts i förråd i höstas plockades fram och kom åter till användning. Vårgrönt och linne. Tidlöst och i kontrast till allt mörkt.

Avslutade med att vika vinterns textilier omsorgsfullt och stoppa tillbaka i förrådet. I väntan på nästa cirkulationstillfälle.

20130328-101347.jpg

Cirkulär förändringslust

20130327-091307.jpg

Tittar på de dammiga vinröda gardinerna i köket och känner att de nu har gjort sitt – för den här säsongen. Hakar ner dem från gardinskenan. Skakar dem och låter dem hänga ute ett tag innan jag viker ihop dem och lägger dem i en låda i förrådet.

Tar fram de vita linnegardinerna som jag la undan i höstas. Stryker dem och hänger upp. Och med ens känns köket luftigare, ljusare och mer i fas med nu. Känns skönt att kunna återanvända – år efter år. Bara förvalta på ett bra sätt att det går. Sköter om så de håller länge. Känns extra bra att tillämpa cirkulär ekonomi light hemma då jag samtidigt som jag skriver detta lyssnar på radio och hör Anders Wijkman prata om hur vår konsumtion påverkar vår jord. Vill du lyssna kan du göra det här.

Och så kan du fundera över hur du kan vara lite mer cirkulär?

20130327-091320.jpg

Husets viktigaste rum?

Jag har haft en förut, men den var så stor att den började användas till annat. Den jag har nu är alldeles lagom. Inte stort större än en mycket liten walk in closet. Med hyllor i ett L – längs med ena väggen och vidare bort vid kortsidan.

Tack vare den förste ägarens framsynthet fanns skenor för konsoler monterade från golv till tak. Dock outnyttjade från golv upp till höfthöjd. Perfekta att bara stoppa konsoler i och lägga hyllor på och med ens utökades förvaringsmöjligheten med flera löpmeter.

Har nu plats för saker som sällananvänds i köket, men som behöver finnas inom räckhåll. Lådor med glasflaskor och burkar som kan komma till användning i framtida köksövningar. Utrymme för termosar och stora syltkastrullen.

Här är behagligt kallt och perfekt för vinterförvaring av potatis. Efter ett par kraftinsatser i höstas står här även rader av syltburkar och saftflaskor. Bara att gå ner och hämta. Lyxigt om du frågar mig.

20130326-094943.jpg

Större tvättråd

20130325-155828.jpg

Jag har ett önskemål: tydligare och större text på tvättråden i kläder. Vet inte hur det är med dig, men jag har ofta svårt att tyda om något ska tvättas i 40 eller 60 grader. En liten, suddig fyra är väldigt lik en sexa.

Skulle önska att det fanns en standard – att tvättrådssiffrorna och symbolerna inte får vara mindre än en viss storlek. Önskar också att fler skulle ha vävda etiketter. För många av de tryckta bleknar efter många tvättar. Nog för att jag lär mig med tiden hur vissa saker ska tvättas, men om kläder ärvs vidare till en annan tvättare är det inte så lätt för den att veta hur.

I väntan på att önskemålen blir verklighet har jag kompletterat tvättstugan med en hederlig gammal lupp – du vet en sådan som du kanske använde i Mulle för att titta på småkryp. En oväntad pryl i en tvättstugan, men ack så användbar!

20130325-155849.jpg

Inspirerande resmål

Fick en fråga förra veckan om jag ville hänga med på ett kvällsevent i Stockholm. En entreprenörsafton för personer som verkar inom sociala och kreativa näringar. Med fokus på hur det egna engagemanget kan kommuniceras till andra.

Målet med resan var Subtopia i Alby, söder om Stockholm. Ett ställe jag inte hade hört talas om innan, men som gjorde stort intryck. Tänk dig en plats med 14 000 kvm utrymme där människor möts för att förverkliga sina drömmar och göra världen lite bättre. En dynamisk blandning av konstnärligt uttryck, utbildningar, företagande och socialt engagemang gör Subtopia till en levande och kreativ plats att vistas på. Ett ställe som skulle finnas i varje kommun om du frågar mig.

Och kvällen då? Den gav inspirerande exempel på gerilla och viral marknadsföring. Under ett interaktivt moment under kvällen fick några inbjudna, nystartade företag förslag på möjliga kampanjer – från oss som var där. Fick bl a stifta bekantskap med företaget Jiddr som utvecklat en app för ungdomar där de kan, kostnadsfritt och anonymt, prata om olika ämnen med vuxna värdar.

Kvällen avslutades med en kort dragning kring crowdfunding. Ett verktyg för att samla in pengar från många – antingen som ren betalning för en vara/tjänst eller insamling till något välgörande ändamål. Sammanfattningsvis en tankeväckande och intressant kväll – värd sin resa!

20130322-102727.jpg

Oväntad utsida

”Man tager vad man haver” stod det på ett runt tallriksunderlägg i mitt barndomshem. En devis som varit det som tagit fram tävlingsmänniskan i mig. En möjlighet att tänka utanför. Att tänka nytt. Att göra annat.

Och det har gått i arv! Och som titeln på inlägget antyder handlar just detta inlägg om utsida. Och vad som händer när det som brukar användas inte finns till hands. Att då titta in i skafferiet och klura på alternativ. Och komma fram till att det går. Att ta digestivekex och krossa. Och rulla chokladbollar i. Rekommenderas!

20130319-091911.jpg

Enkel fläckborttagning

Har du fläckar du gått bet på?

Det har jag. Men efter att jag fått tips om att lösa färska fläckar i kokande varmt vatten lyckas jag få bort de flesta. Även blåbärsfläckar försvinner i ett nafs.

Lägg ner den del av plagget som fläcken finns på i tvätt/diskhon eller i en skål/form. Häll på kokhett vatten. Bearbeta eventuellt med en sked eller liknande. Se hur fläcken löses upp och försvinner. Enkelt och miljövänligt.

20130319-085617.jpg

Möta påsken

Hallen är ett rum i huset som du passerar flera gånger dagligen. Ett rum som behöver fungera rent logistiskt, men också vara välkomnande och trivsamt.

I dessa dagar är det trevligt att möta påsken i hallen. Beroende på vad du har plats för kan det vara allt ifrån pyttesmå kycklingar till en vas med påskris. Och har du inte plats inne kanske du kan sätta några färgglada fjädrar i ett träd utanför entrén. Eller ta bort, det vid det här laget, ganska luggslitna höstarrangemanget i blomkrukan vid ytterdörren och ersätta det med fjäderprytt ris.

I min hall placerade jag en större glaskruka på ett bord. Stack jag ner några björkkvistar i krukan och trädde ägg och påsktuppar på de späda grenarna. Enkelt och snabbt!

20130320-082744.jpg

Godare tomater

I en skål, i fönstret i mitt kök, ligger tomater. De värms av elementet samt av solen som skiner in. Och är ett vackert, naturligt blickfång.

Och det gör under med tomaterna. De mognar i värmen och smakar så mycket bättre. Och för att inte tala om skillnaden mellan att stoppa en kylskåpskall och en solvarm tomat i munnen. Mmmm. Helt klart att rekommendera.

20130314-121723.jpg

Handla?

20130318-090422.jpg

Var en snabb sväng och handlade inför en födelsedag. Kom hem och packade ur – och kastade först då en blick på en av plastpåsarna. Läste budskapet som stod tryckt på båda sidor. Funderade över beslutsprocessen som föregick denna text. Jag vet inte hur det är med dig, men jag får en besk eftersmak i munnen. Får faktiskt ingen lust alls att handla någonting mer.

Desto gladare blev jag när jag öppnade en förpackning med fryspåsar och på insidan hittade tips på hur matsvinnet ska minska. I och för sig också en marknadsföringsstrategi – men den slår an andra strängar i mig än den inledande. Helst det första tipset om att inte handla när du är hungrig. Då det kan göra att du handlar mer än du faktiskt behöver.

Vet att plastpåsebudskapet sägs hålla hjulen snurrande. Men det gör att vi översvämmas av saker vi egentligen inte behöver och ägnar oproportionerligt mycket tid åt att rensa våra hem och göra utflykter till tippen. Tid som kan användas till annat. Och frågan är: Hur mycket mer behöver du?

20130318-090441.jpg