Blocketsafari

Blocket har verkligen givit inköpandet av saker och ting en helt ny dimension. Här kan du hitta både väntat och oväntat. Ibland kan det kännas som att leta en nål i en höstack, medan det stundtals finns väldigt mycket som verkar köpvärt.

Vi har funderat ett tag på att skaffa ett runt bord med stolar till vårt vardagsrum. Tänkte köpa nytt, men gjorde helt om och började letandet på nätet. Ett letande som belönade sig. I helgen var min man och jag iväg på en utflykt till landskapets ytterkant. Vi åkte på smala, snöiga vägar och hittade möbler vi letat efter. På köpet fick vi se delar av vårt landskap som vi aldrig sett samt träffa trevliga människor. Och efter vår utflykt var bilen full och nu har vardagsrummet fått sin efterlängtade möbel. Till en bråkdel av det pris som en liknande nytillverkad skulle ha kostat. Och så spännande. Med både virtuell och reell safari.

20130226-112246.jpg

Vintersoppa

Ett stort vitkålshuvud har legat ett tag i kylskåpet. Har funderat fram och tillbaka vad jag skulle göra av det.

Igår delade jag det på mitten och skar ena halvan i bitar. Brynte dem i en stekpanna i smör och ringlade över lite mörk sirap. Kokade upp en liter vatten och tillsatte två msk lantbuljongpulver. Hällde det samt två lagerblad samt tio kryddpepparkorn i en stor kastrull. Tömde ner de brynta kålbitarna i buljongen. Lät allt sjuda i 20 minuter. Smakade av med salt och peppar. Serverade soppan med hårt bröd med smör och ost.

Snabb, nyttig, billig och god middagsmat. Receptet hittade jag i kokboken ”Ekolådans recept”. Rekommenderas. Perfekt för mig och andra som vill börja laga mer grönt med sådant som odlas här i Sverige.

20130226-090859.jpg

Snögubbens näsa

Att bo nära naturen har sina sidor. Tittade precis ut genom fönstret och såg hur en råbock förnöjt tuggade i sig snögubbens morotsnäsa. Såg lite roligt ut när moroten stack ut ur mungipan. Snögubben ser dock ledsen ut. Plusgrader har gett honom oroväckande slagsida. Och nu är han utan näsa också.

Efter att ha ätit upp näsan gick råbocken tillbaka upp i skogen längs vår upptrampade stig.

Tuggande på det sista av morotsnäsan.

Dags för Nia

Har du funderat ett tag är det dags idag!

Nia är en kombination av dans, kampsport och helande arter. En rörelseform som gör dig smidig, balanserad, vältränad och oväntat svettig!

Kom och prova Nia i Åkersviksskolans danslokal idag kl. 17:30. Du behöver inte anmäla att du kommer, bara droppa in i sköna kläder. Vi rör oss barfota. Alla efter sin egen förmåga. Kostnad: 100 kr/pass

Välkommen!

Med bara fötter!

Bänkvolym

Har du plats för allt du vill ha på din köksbänk?

Runt spisen gör det saker och ting enklare om det du behöver ofta finns nära och lättåtkomligt. Då ytan är begränsad är ett sätt att skapa mer plats att placera saker på höjden.

Du som har läst här på bloggen tidigare känner till min vurm för hyllavdelare. Ett enkelt sätt att skapa mer köksbänkplats är att använda hyllavdelare även här. Då har du plats att ställa saker både under och på hyllavdelaren och får med ens större överblick över det som står framme samt plats för mer på en mindre yta. På bilden nedan står en hyllavdelare till höger om min spis och den ger plats till oljor, kryddor, vinäger och olika salt.

20130225-141400.jpg

Vårfika

Den här tiden på året växlar årstiderna och ena dagen är det full vinter och nästa vårlik varm. Längtar efter att fika ute. Bara ta med en kopp och sitta en stund.

Har skottat fram verandan. Har grävt en solgrop i den djupt snötäckta trädgården. Har plockat fram liggunderlagen. Sitter ute när vårvintersolstrålarna värmer. Njuter av att få byta inne mot ute. Om bara för en stund.

20130225-123418.jpg

Disklyx

Fick häromdagen ett litet fint paket på posten. Ett paket helt i min smak. En trasa att använda i kök (eller badrum).

En trasa som ger en känsla av lyx. Lyx ur många olika aspekter. Det härliga materialet. Otrolig torkfunktion. Slitstyrka. Enorm uppsugningsförmåga. Snabbtorkande. Återanvändbar – bara tvätta i 60 grader och använda om och om igen. Och. Komposterbar när den har gjort sitt. Ren och skär lyx. Lyx när den är som allra bäst. I vardagen. Var dag.

20130221-101034.jpg

Enkel morgontårta

Födelsedagarna i min familj har alltid firats med tårta på säng. Alltid samma koncept. En chokladkakabit med vispad grädde och strössel på. Prydd med små tårtljus så länge som de får plats. Enkelt, gott och festligt.

Jag bakar chokladkakan i en avlång form. Ett enkelt vanligt sockerkaksrecept där en del av mjölet byts mot kakao. Ändå enklare blir det om en del av chokladkakan sparas undan för att tas fram nästa gång någon fyller år. Jag bakade själv en i början av januari och delade den i tre delar. Varje del räcker till fem bitar så var och en i familjen får en liten morgontårta. Nu har jag bara att plocka ur frysen när det vankas födelsedagar. I alla fall till ytterligare två.

20130220-114755.jpg

Att ta vara på: filmjölk

Jag vet inte hur det är med dina frukostvanor, men mina är i alla fall konstanta, långa tider åt gången.

I brytpunkten mellan byten av frukostvanor kan det ibland behövas ta vara på. För min del har det blivit över ett par liter filmjölk då hela familjen styrde över till havregrynsgröt från ena dagen till den andra.

Letade runt på nätet och hittade detta recept på filmjölksbröd. Som tur var fanns nästan allt i mitt skafferi så jag kunde svänga ihop det två limporna direkt när andan föll på. Oftast en förutsättning för att det över huvudtaget ska bli av. Detta recept är även perfekt för dig som inte orkar, eller inte tycker att du hinner, vänta på degar som ska jäsa. Bara blanda ihop och häll ner i smorda formar. Och låta stå i ugnen i 1,5 h för att bli klara. En stund som du hinner att göra annat på.

Att det också är hur gott som helst gör ju inte saken sämre. Och det gick bra att baka trots att jag inte hade solrosfrön och hasselnötter. Kan vara bra att veta om andan faller på och just detta saknas.

20130218-081338.jpg