Vinterförkylning

Är du eller någon i din familj förkyld?

En sak som kan hjälpa är att använda eteriska oljor. De gör att det luktar behagligt och fräscht samt att de kan hjälpa till med att lösa slem, pigga upp, dämpa hosta, hjälpa immunförsvar mm.

De oljor jag använder mest är följande:
• lavendel – verksam vid hosta, luftrörskatarr o bihålebesvär. Den är lugnande och kan användas för att komma till ro.
• myrten – slemlösande och inte lika uppiggande som eukalyptus. Perfekt med en droppe på kudden vid sänggående.
• eukalyptus – håller dig frisk i förkylningstider, lindrar hosta, piggar upp trötta barn och vuxna samt är slemlösande.
• rosenträ – stimulerar immunsystemet och kan lindra huvudvärk.
• tea tree – stimulerar immunförsvaret. Om du får ont i halsen kan du ta ett par droppar i ett glas vatten, gurgla och spotta ut.
• timjan linaloltyp – immunstimulerande, anti-inflammatorisk, slemlösande och mycket antiseptisk. Bra att använda vid hosta.
Ovanstående info är hämtad ur ”Aromaterapi – eteriska oljor för välbefinnande” skriven av Anna Salvesen och Finn Andersen.
För köp av dessa oljor kan jag varmt rekommendera Aromainstitutet i Gävle eller Aromacreative. De har även aromalampor, aromastenar och annat.
På bilden nedan står en aromalampa i mitten samt eteriska oljor som används flitigt just nu hemma hos oss. Vattenskålen som sitter ovanför ljuset fylls med vatten och oljan droppas i. Antingen en åt gången eller så blandar du flera. Börja med en eller två droppar och känn efter så att det inte blir för starkt.

20130131-084659.jpg

Retroåterbruk

20130130-145707.jpg

Har du en gammal möbel som skulle behöva lite extra omvårdnad för att helt komma till sin rätt?

Du som brukar läsa här vet att jag är en förvaltare och en som gärna omger mig med gamla grejer. Njuter av att veta att saker har funnits och brukats av fler än mig. Känns långsiktigt hållbart och ett förhållningssätt till det som finns som jag gärna vill föra vidare till mina barn.

Möbler som har används har ofta mer eller mindre smickrande patina. Viss går att leva med och är t o m önskvärd. Medan annan gärna görs något åt. Ett stort, härligt bord vi fått hade rejäla vattenrosor samt en stor brännskada.

Efter ett par veckor hos Dean & I såg det ut så här.

20130130-150032.jpg

Bakvänd utveckling

Funderar du på hur resonemangen har föregått viss produktutveckling?

För mig är det självklart att produktutveckling ska ha miljöfokus. Att ett fokus bör vara att miljöbelastningen ska minska, inte öka. Anledningen till detta inlägg är Arlas ”nya” förpackningar med skruvkork.

Arla, som alla moderna företag, har en strategi för sitt miljöarbete. Men de som jobbar med den strategin verkar tyvärr inte kommunicera med produktutvecklarna och marknadsförarna då det tas fram en förpackning ”som kunderna vill ha”, men som inte bidrar till en bättre miljö.

En miljökonsekvens av plastkorkarna är att det rymms 30 % färre förpackningar per transport jämfört med transport av paket utan. Något som måste ha funnits med i kalkylerna vid bytet från det gamla till det nya. Svårigheten med att få ut allt innehåll ur den nya skruvkorksförpackningen har också debatterats. Detta gäller speciellt lite mer trögflytande livsmedel som fil, yoghurt och grädde. En faktor som är nog så viktigt när det talas om all mat som slängs. En annan miljökonsekvens är återvinningen av densamma. Paketet ska stoppas i en behållare och plastkorken i en annan. En fråga jag är ganska säker på att marknadsförarna inte ställde till kunderna som enbart såg bekvämligheten med skruvkorken.

Jag ser fram emot att Arla tar det här ett varv ytterligare. Jag behöver inte paket med skruvkork. Och definitivt inte med ovanstående miljökonsekvenser.

20130128-105645.jpg

Om Nia i P4

Som jag nämnde i detta inlägg var P4:s program ”Efter tre” och gjorde reportage på premiären av Nia i Sundsvall. Torsdagen den 24 januari sändes det och du kan lyssna på reportaget här.

Är du nyfiken på Nia är du välkommen i kläder som är sköna att röra dig i. Tisdagar kl. 17:30-18:30 i danslokalen på Åkersviks skola.

En meditation i rörelse. Bild från nianow.com

Att tänka på: köksbänkskivor

Har du en bra köksbänkskiva är detta säkert inget du tänker på. Men om inte. Eller om du är i stånd att behöva byta den du har.

Aldrig har det funnits så många val. Aldrig har det funnits så många möjligheter att också välja fel. Att inte bli nöjd. Att vilja göra om. Allt för snart.

En bänkskiva ska vara funktionell, både rent praktiskt och estetiskt. En praktisk bänkskiva är av ett material som står emot det mesta. Praktiskt blir om den är lätt att göra rent och har få skarvar – helst inga alls. Praktiskt är om den håller sig funktionell utan ett massa extraarbete. Praktiskt är att välja bänkskivematerial efter vad som ska göras. Och med tanke på hur ljudkänslig du är. Praktiskt är att välja en bänk i rostfritt i anslutning till porslinsskåp och disk jämtfört med att välja en i granit. Porslin och glas går lätt i kras mot den hårda graniten och provar du att ställa ner en tallrik på en bänk i rostfritt jämfört med en i granit är det en idé att välja rostfritt om du är ljudkänslig.

Praktiskt är en bänk med med spillkant i framkant – speciellt vid diskhon. Här är det också praktiskt med en lite högre bakkant. En rostfri bänks fördel framför trä, granit och laminat. En diskbänk bör också ha två hoar. Välj så stora som det går och gärna en som det går att diska ugnsplåtar i utan besvär.

Att baka går enkelt på granit, laminat och rostfritt. Att ställa varma pannor och kastruller går utmärkt att göra direkt på granit.

Estetiskt blir det med bänkskivor som håller sig snygga efter år av användning. Som är lätta att hålla rena och som har funktion för sin placering.

Jag tror mig ha funnit den perfekta kombinationen. Efter år av provande av olika varianter. Ett kök med tre olika bänkskivlösningar. En rostfri diskbänk med två rejäla hoar och all glas och porlinsförvaring ovanför. En kökshalvö i granit som det bakas och ställs fram mat på. Samt en träbänkskiva – i anslutning till granithalvön. Med skafferiförvaring ovanför. Lätt att plocka fram specerier på samt ha plats för bakplåtställ och annat vid bak.

20130124-131645.jpg

Present med funktion

Att hitta den perfekta presenten är inte alltid det lättaste.

Barnrum svämmar över av leksaker och pryttlar. Vuxnas rum också. Vilket ofta gör det svårt att känna tacksamhet över ännu en pryl, ännu en sak som det ska göras plats för och som ska passa in med allt det övriga.

En av de allra bästa doppresenterna mina barn fått är små okrossbara termosar (volym 0,35 l) med deras tilltalsnamn ingraverade på. En present som inte bara passar små utan även stora som är i farten. Allt från förskolebarn på utflykt, till ungdomar på friluftsdag samt vuxna som i arbetet eller på fritiden packar med sig något drickbart varmt.

Köp termos i en storlek som passar den som ska få den. Välj en som är funktionell och lättdiskad. Tankar kring det hittar du här. Kontakta en guldsmed för att få namnet ingraverat på termosen.

20130123-093024.jpg

Tisdag med Nia

Nu rullar vi vidare!

Välkommen i sköna kläder och träna barfota till medryckande musik.

Tisdagar kl. 17:30-18:30 i Åkersviksskolans danslokal (vid skolans huvudentré). Kostnad: 100 kr/pass. Drop in! Det går bra att parkera på skolgårdens parkeringsplatser.

Jag finns ca 30 minuter innan så har du funderingar är du välkommen en stund före passet.

Välkommen!

20130122-082436.jpg

Kylslaget

Trädens siluetter är vackert vita av rimfrost. En fantastisk glittrande kontrast till den januariblå himlen. Den korta stunden av sol får allt att gnistra.

Har fyllt på fågelmataren ordentligt. Noterar att fåglarna är hungrigare. Envist jagande energi när termometern går lägre och lägre ner. Ekorren gör också besök och sitter på marken under trädet och äter det fåglarna tappat, nervöst och snabbt – hela tiden med vakande ögon och lystrande öron. Några blåmesar samsas om en scones som blivit över.

Känner mig också frusen och hungrig. Har värmts i helgen av hemlagad, mustig gulasch och sköna ulltofflor. Njutit av självklart varma element och läst boken ”Den frusna trädgården” av Kristin Hannah – en bok som beskriver ohygglig kyla, men som trots det ger värme.

20130121-135744.jpg

Att tänka på: termos

Hade du en uppväxt med saft i urdiskade, återanvända sirapsflaskor? Eller kanske varm choklad i ömtåliga, krossbara termosar?

Dagens ryggsäckar packas med okrossbara termosar i alla storlekar. Att den är okrossbar känns så självklar att den egentligen inte är någon faktor. Men en sak som är det är användarvänligheten. Funktionaliteten. Det finns fabrikanter som har tänkt för långt i att göra det å ena sidan enkelt att hälla ur – men å andra sidan nästan helt omöjligt att få rent. Kanske inte en faktor om du endast kommer att förvara varmt vatten i din termos.

I vår familj fylls ofta termosarna med varm choklad. Och jag vet hur svårt det kan vara att få rent en multifunktionell hällkork – för att inte säga – nästan omöjligt. Så mitt råd när du ska välja termos är att välja en som är lättdiskad. Allra helst en som i alla delar går att diska i maskin. Välj en med en enkel vridkork – som den vänstra termosen på bilden nedan. Välj bort svårdiskade – som den högra.

20130121-090248.jpg