Enkel jullovsmat

Efter några dagar med julmat är det så gott att äta något annat.

Idag blir det en värmande och mustig köttfärssoppa. Bryn några lökar och ett halvt kilo köttfärs i lite olja eller smör. Tippa i en kvarts strimlad vitkål. Tillsätt trekvartsliter vatten och en förpackning krossad tomat. Buljong eller fond till en liter vätska. För dagen blev det 3 msk köttfond och lite grönsaksbuljongpulver. Höftade i lite chilisås. Kryddade med finmalen pressad vitlök, vitpeppar och lite örtsalt.

Servera med hårt bröd och julost. Ett värmande, välkommet avbrott i pulkaåkningen.

20121227-133423.jpg

Julnattstankar

En julaftonsdag är snart till ända. En dag av julefrid.

En dag av ro. Fridfullt varande och lugnt görande. I takt med snön som långsamt föll. I takt med oss. Utan måsten. Utan tider. Utan stress.

En dag med tid att ligga under filt och åka stjärtlapp. En dag med tid att dela upp – och äta lite här och lite där. En dag med tid att bara vara.

En julaftonsdag precis så som den önskats. En julaftonsdag med en ljuvlig eftersmak. En julaftonsdag med julefrid.

20121224-235713.jpg

En nystart

Har du haft funderingar kring dagens datum? Tankar på vad som ska komma att hända i världen?

Mina tankar kring dagen är att den kan få markera en nystart för världen. En nystart där enhet, respekt och ödmjukhet får större utrymme. En nystart där mjukare värden får ökad betydelse. En nystart där kärlek tar mer plats än hat.

Du och jag har möjlighet att göra skillnad. Att ge akt på våra tankar. Välja våra ord – både skrivna och uttalade. Att uttrycka tacksamhet. Att visa kärlek. Att bry oss om det och de som finns omkring oss. Att älska den som är du.

Om du och jag väljer att göra skillnad kommer det att göra det. Sprida sig som ringar på vattnet. Sprida ödmjukhet och respekt. Sprida kärlek. Och ljus. Något som känns speciellt skönt så här på årets mörkaste dag. Men det är idag det vänder! Idag det händer?

 

Feng shui och balans

Längtar du speciella färger eller material när mörkret faller och julen närmar sig?

När mörkret är som allra djupast är det ett naturligt överslag av metallelementet. Vilket också förstärks av den vita snön som ligger djup utanför fönstren. Ett enkelt sätt att balansera detta är att ”smälta” metallen med ”eld”. Eldelementet är det röda färgspektrat, saker från djur så som ullprodukter och renfällar, avbildningar av djur och människor, levande ljus och lampor samt triangelformen.

På bilderna nedan finns samma plats i mitt hem – i en höstvariant och en midvinterdito. Det vita linnetyget har fått ge plats för vinrött sammet. Orange kudde har bytts mot en grön med vinröda detaljer. Enkla saker som gör att det känns lite varmare.

20121220-122530.jpg

20121220-122559.jpg

Att sätta ner foten

Har du tänkt på hur det känns när du sätter ner foten?

Du står stilla och känner tårna nudda varandra. Känner fötterna vila mot underlaget. Tar ett steg och sätter hälen i golvet och rullar vidare ner på hela foten och upp på tå. Häl – fot -tå – häl – fot -tå. Och du stegar vidare. Du stannar upp. Står stilla. Höjer dig upp på tå. Känner hur alla små muskler jobbar för att hålla dig kvar. Sjunker tillbaka ner på hela foten. Upplever hur foten flyter ut. Förnimmer dina tår mot golvet. Känner hur vissa muskler slappnar av medan andra fortfarande är spända.

Fötterna bär upp hela din kropp. Fötterna är din bas. Din kontaktyta mot marken du går på. Fötterna ger dig en grund att stå på. Fötter väl värda att ge omsorg och fokus.

Ett sätt att ta hand om dina fötter och resten av din kropp är genom rörelse på kroppens egna premisser. Efter hur du mår, hur det känns och på det sätt som passar just dig. Ena dagen olik den andra. Ett förhållningssätt som behöver inkänning för att fungera. En lyhördhet för din egen kropp och för de signaler som du varje dag får, men kanske inte alltid lyssnar på.

Genom Nia har jag fått ett sätt att röra mig som passar min kropp – the body´s way. En prestigelös meditation i rörelse som kombinerar dans, kampsport och helande arter på ett sinnrikt härligt sätt. En rörelsekombination som jag längtat efter. En rörelsekombination som min kropp längtat efter. En rörelsekombination som görs barfota och börjar med att du sätter ner foten och kliver in.

20121219-152320.jpg

Funktionellt litet bord

Har du ett litet bord med ömtålig eller skadad bordsskiva?

Ett enkelt sätt att fixa det är att sätta vinylduk på. Klipp ut en bit som är så stor att du kan vika den under bordsskivan och häfta fast den med en häftpistol.

Bordet på bilden nedan har brickfunktion med sarg runt själv bordsskivan. För att kunna ställa kaffekoppar och liknande på den obehandlade träskivan tog jag ett tallriksunderlägg i plast och klippte till för perfekt passform. Enkelt och snabbt!

20121218-081648.jpg

Jultips: Dockor

Har du någon i din närhet som är i dockåldern?

Upptäckte för något år sedan vilken guldgruva Röda korsets Kupan-butiker är när det gäller dockkläder. Fantastiskt fina – både sydda och stickade. Handgjorda av damer som är volontärer i butikerna. Köp dem och bidra till Röda korsets hjälparbeten runt om i världen.

Ett annat tips är att snickra ihop en alternativ docksäng. Kanske lite svårt att hinna med till den här julen. Men kanske till nästa? Den på bilden nedan fick jag i julklapp som barn av min morfar. Han hade snickrat och målat denna fantastiska trevåningsdocksäng. Min mormor gjorde fina madrasser och kuddar samt sydde lakan och örngott till. Och nu används den flitigt av mina döttrar. Få julklappar räcker över decennier. Men den här kommer att räcka över många.

20121213-140128.jpg

Decembertankar

20121212-150606.jpg

Snön faller och radion står på i bakgrunden. Årets radiohändelse extra allt, Musikhjälpen, förgyller alla dygnets timmar för den som så önskar. En radiohändelse som tyvärr går många förbi då den sänds på P3. Årets tema är vatten och att alla barn i slummen har rätt till rent vatten. Och det är Sveriges radio, SVT och Radiohjälpen som står bakom. Alla bidrag är välkomna. Jag har startat en digital insamlingsbössa som heter Sundsvall stenstaden där du gärna får lämna ditt bidrag.

Vill du bidra mer lokalt kan jag varmt rekommendera Barnens guldkant – som precis som namnet antyder ska ge just en guldkant till barn som behöver det – i Sundsvall.

I fönstren lyser adventsstjärnorna jag pysslade ihop förra året. Byggde vidare på idén och gjorde en adventsljusstake på samma tema. Och för enkelhetens skull återanvände jag en gammal ljusslinga. Lindade den kring två av sidorna och hängde upp i fönstret.

Har även letat runt i lådor i förrådet och hittat fram mossgröna kuddar och filtar samt vinröda sammetsgardiner och kuddfodral. Vädrade och stuvade ner höstorangefärgade filtar och kuddar samt vita linnegardiner. Enkelt, bekvämt och funktionellt att återanvända. Skrev lite på det temat tidigare i dag då en gammal konservburk fick agera hyacintkruka. Bara fantasin sätter gränser för vad du kan använda.

Mina listor över barnens vinterkläder,skidor, pjäxor och skridskor har reviderats. Det urväxta har sålts eller givits bort. Tog fram växa-i-kläder som låg på vänt i förrådet. Köpte ”nya” vintersportgrejer på Blocket och bytesmarknaden. Har stuvat om i garaget så slalomskidor, längdskidor och alla stavar är lätta att komma åt och använda.

I trädgården ligger snön djup. Zinkbaljorna med tallris pryds nu med en ljusslinga som lyser upp decembermörkret. Håller koll på fågelmataren. Många hungriga fåglar och ett par ekorrar gör sitt för att tömma den. Det är bitande kallt. Skakar den tunga snön av träd som ser ut att inte orka bära. Gräver en smal gång till brevlådan. Är tacksam över garagevarm bil. Och ett varmt hem.

Behöver du inspiration och hjälp på väg när det gäller ordning och reda hemma eller på jobbet? Har du rum som du inte riktigt får till eller annat du inte trivs med? Välkommen att kontakta mig för en konsultation eller föreläsning (samla ihop 10 personer eller fler och boka). Ordnar även presentkort om du vill ge bort en konsultation i julklapp till någon som har allt.

Är du nyfiken på Nia (kombination av kampsport/dans/helande arter) är du välkommen att kontakta mig! Vet du någon bra lokal att utöva Nia är får du också gärna höra av dig!

20121212-150703.jpg

Återvunnen julblomkruka

Har du konservburkar liggande i metallåtervinningen?

Varför inte återvinna den på ett alternativt sätt? Eller skulle jag kanske säga återbruka istället? Har tidigare skrivit om att sätta hyacinter i glas gjorda för lökväxter. Men ett mycket enklare sätt är helt enkelt att ta hyacinten ur sin lilla plastkruka och placera den i en konservburk. Stylat och klart. Juligt och enkelt. Avskalat och alternativt.

20121212-095625.jpg

Pepparkakor på olika sätt

Vad har du för förhållande till pepparkakor?

Sedan jag kan minnas har det bakats pepparkakor hemma. Vad jag vet, alltid från hemmagjord deg. Små små pepparkakor som bakades för att tas med när vi lussade för grannarna. Lite större för hemmabruk och några riktigt stora för att hänga upp i köksfönstret.

Men någonstans mellan barndomsjularna och tills nu har det inte blivit så många pepparkaksbak. Har tröstat mig med att det finns färdigbakade och riktigt goda att köpa. Har någon gång köpt färdig deg – men det har tagit emot.

Mina barn har tindrat med ögonen och undrat om vi inte kan baka pepparkakor. Och häromdagen fick jag oväntat ögonen på pepparkaksformarna och tänkte ”Tja, varför inte.” När jag dessutom hittade en påse med pepparkakskryddor och ett kassaskåpssäkert recept var saken klar. Och nu finns en deg i kylskåpet som ska ligga till sig i ett par dagar för att vara riktigt lätt att kavla ut.

20121211-100103.jpg