Njuta nu

Njuter du?

Stannar du upp ibland och njuter av den du är och det du har? Njuter av att varje morgon kunna slänga benen över sängkanten och gå upp och göra frukost? Njuter av att ta en varm dusch? Njuter av att skrapa bilens frostiga rutor? Njuter av att köa på väg till jobbet? Njuter av ditt jobb? Njuter av dina kollegor? Njuter av den medhavda eller köpta lunchen? Njuter av att hämta barnen? Njuter av att skjutsa barnen? Njuter av att fundera på vad det ska bli till middag? Njuter av att laga middag? Njuter av hur barnen ställer tusen frågor? Njuter av att barnen vill vara nära? Njuter av din partner? Njuter av din familj? Njuter av dina livsval? Njuter av ett varmt och skönt hem? Njuter av att gå och lägga dig? Njuter av att få somna med vetskapen om att imorgon är en ny dag att njuta av?

Ibland kan det vara svårt. Ibland nästan omöjligt. Men ibland också det enda vi kan göra. Nu.

Att tänka på: krokbräda

Behöver du en enkel förvaring på en vägg någonstans i ditt hem?

Ett sätt att slippa alltför många skruvhål är att sätta upp en krokbräda. Finns allt från väldigt korta till längre – och i en mängd olika material och utföranden.

Ska du hänga i ett utrymme där det kommer att vara fuktigt eller något fuktigt ska hängas på kan det vara bra att satsa på något i rostfritt eller i lackad metall. Trä ger en varm känsla och kan kombineras med en spegel med ram i samma träslag.

Förutom materialet är det viktigt att titta på funktion. Att krokbrädan har ordentligt upplutade krokar eller krokar som är bredare precis när du ska hänga på något. Alltför många har krokar som inte är funktionella. De är raka, utan tydligt avslut, och gör det nästan omöjligt för exempelvis kläder att hänga kvar. Hur många gånger har du inte torkat dig på en handduk som har hängt på en hopplöst designad krok och handdukar halkar av kroken gång på gång?

Krokbrädan nedan, eller kroklist som Norrgavel kallar den, är ett bra exempel på funktion. Perfekt för det torra utrymmet samt för dig som inte vill hänga alltför mycket på varje krok.

20121129-100440.jpg

Ängsligt

Är du ängslig över att råka säga fel?

Efter allt jag har läst och hört de senaste året har ängsligheten ökat. Chansen att trampa i klaveret har blivit större och större i takt med att känslan av att lättkränktheten har ökat lavinartat.

Hur har ord kunna bli så viktiga? Hur har rätten att få tabubelägga och straffa kunnat få växa sig så stark? Hur kan ett ord göra att en hel människa omvärderas och nedvärderas? Hur kan ord göra att dörrar stängs?

Vi bär alla olika historier – både våra egna och våra närmastes. Vi har levt liv med skiftande innehåll och dimension. Vi har olika värderingar och syn på hur saker ska vara. Ibland skakar livet om oss rejält och ur sådant dyker nya insikter upp.

Tänk om alla kunde känna sympati med varandra. Om vi kunde mötas med respekt och ödmjukhet. Välja bort strider. Möta varandra utan rädsla och ängslan. Mötas med välvilja och kärlek. Lite mer ”blinda” än negativt skärskådande. Förlåtande. Oängsligt.

Matfilosofi

Följer du någon diet eller matbloggare?

Lyssnade intresserat till en morgongäst i ett radioprogram för ett par veckor sedan. Hon pratade om dieter genom tiderna. Om dieter som följdes för 2 000 år sedan och dieter ända fram till dags dato. Intressant att notera var strävan efter att göra enkelt. Många gånger handlade det om att äta samma sak – om det så var popcorn i en vecka eller en speciell mängd protein och vin per dag.

Hela morgonprogrammet landade i vad som egentligen fungerar. Och listan började med rörelse. Att stå istället för att sitta. Att promenera. Att cykla istället för att ta bilen. Och matmässigt inte äta rött kött mer än två gånger i veckan, undvika fredagsmysets chips och dricka, äta mer frukt och grönt samt äta på regelbundna tider.

Så egentligen är det ganska enkelt. Bär inte hem annat än det du ska äta. Undvik att fresta dig i onödan. Ät ordentlig frukost – en enkel sak som flera rön har visat gör att det är lättare att hålla formen och energin. Lunch och middag med variation och bestående av den traditionella kostcirkelns alla delar.

Mår du dåligt av att äta något, låt bli det eller dra ner på det. Många gånger kanske inte specialkost behövs – bara ett annat förhållningssätt och intagsmängd. Se möjligheter. Njut av bra råvaror och att laga mat från grunden. Lockas inte av att halvfabrikat är lika med snabblagat. Att göra egen pastasås, pannkakssmet och ostsås till lasagnen går fort och samtidigt styr du själv över vad du stoppar i.

Köp bara hem det du behöver. Lockas inte av mängdrabatter om det inte är något som ska konsumeras snart. Billigt blir ofta dyrt i längden då det tar upp plats i skåpen, blir gammalt och kanske t o m slängs i slutändan.

Jag tror på att göra enkelt. Köper hem sådant jag vet kommer att bli använt och uppätet. Har inte färdiga menyer för veckan utan gör av det som finns i någon form av uppstyrd spontanitet. Enkelt. Har alltid basvaror hemma. Mjöl, buljong, kryddor, mjölk, ägg, smör och lök. Vardagstrollar. Äter och mår gott.

Hur ser din matfilosofi ut? Känns den enkel eller går den att förenkla?

Plats för hyacint

Har du också börjat ställa för advent och jul?

Ljusstakar och stjärnor lyser upp novembermörka fönster. Slingor med varmvitt sken glittrar i trädgårdar. Virade runt vintergrönt och lövfria grenar. Tänds när mörkret faller och ger referenspunkter i det annars så kompakta mörkret.

Förutom att tillföra ljus längtar jag efter doften av jul. Pepparkakor, glögg och hyacint. Och just hyacinter har jag valt att njuta så enkelt som möjligt. Köpte för många år sedan enkla hyacintvaser i klarglas. Tidlösa, outslitliga och även användbara till annat. Införskaffar ett antal hyacinter. Ställer dem på vänt i den svala matkällaren. Tar fram ett par åt gånger och sköljer försiktigt bort jorden från rötterna. Fyller vaserna med vatten. Sätter löken på plats. Ser till att vattnet inte når ända upp till löken. Njuter av blomma och doft.

20121126-100412.jpg

Plats i garderob

Har du en hög med kläder som ligger på en stol i ditt sovrum?

En enkel sak är att ta bort stolen för att slippa högen. Men troligtvis kommer högen att hamna någon annanstans. Och inte vara desto mer smickrande där.

Vill du ordna en dold förvaring av kläder du kan använda flera gånger innan tvätt? Har du en garderob, eller en hylla över i en, kan du vika ihop och lägga kläder som kan återanvändas där. Vill du hellre hänga kläderna kan du se om du har någon plats kvar i en hänggarderob. Skulle det gå att sätta några krokar på kortsidan för att hänga upp det som annars hamnar utanför? Du kanske t o m kan få plats med en kroklist så att du kan hänga från innersta vrån av garderoben ut mot dörren? Har du garderobsdörrar du kan skruva i? Passa på att sätt en list med krokar eller några lösa krokar även här. Perfekt att hänga upp skärp eller BH:ar eller vad du än önskar och behöver hänga upp.

20121123-111043.jpg

Plats för dator

Har du behov av en plats att ha en dator?

Många gånger sitter vi lite varstans med våra bärbara datorer, men fortfarande finns det stationära eller bärbara som ansluts till en större skärm. Oftast behövs inte så stor plats. Huvudsaken är att tangentbordet får plats och kanske något litet vid sidan om.

Finns det begränsningar i yta eller svårt att ställa på golv kan en vägghängd lösning vara en idé. Med hyllor ovanför och en arbetsskiva som passar i storlek i sitt eller ståhöjd. Annars går det också utmärkt att använda ett bord som redan finns. Bordet nedan köpte jag second hand som skrivbord, men det har också varit ett sideboard och mer som prydnad.

Bordet fotat för försäljning.

Funderade på att sälja det då jag inte trodde att jag hade användning för det. Men det visade sig att en av mina döttrar hade andra tankar. Och resultatet blev detta.

20121122-121007.jpg

50 shades of köttfärs

Har du stekt köttfärs över efter helgens middagar och funderar vad du kan göra av den?

Köttfärs är verkligen ett livsmedel som kan bli nästan precis vad som helst. Stekt kryddad köttfärs kan, tillsammans med färdigkokt restspagetti och en nygjord ostsås, bli en alternativ lasagne. Omtyckt av hela familjen. Resten av den kryddade köttfärsen kan tillsammans med några kalla, kokta potatisar förvandlas till en mustig höstig soppa. Eller läggas på brödskivor och täckas med ost och bli lite matigare mellis. Har du mer tid gör du en egen pizzadeg och lägger köttfärsen och annat du hittar i kylskåpet på den.

Har du inte tid att göra något av dina rester frys in dem till ett senare tillfälle. Märk lådan eller påsen väl och lägg dessa nödräddare för sig i frysen så du vet var du ska leta när du behöver dem. Hit lägger du även överbliven riven ost. Lök som blivit över – givetvis hackad och klar.

20121121-110501.jpg

Hållbar advent och jul

Känner du dig sugen på att köpa nytt till advent och jul?

Fick en tankeställare kring detta igår när jag vandrade runt på ett större varuhus i stan. Ett varuhus som i år har julguider istället för anställda och som vill få oss extra köpvilliga med försäljningsmaterial som det står Barnens tid på.

En trendanalys ger vid hand att det är murrigt, rött och mysigt som gäller den här julen. En känsla som du lätt kan åstadkomma med det du redan har hemma av julpynt och annat. Eller också besöka välmatade second hand-affärer. Här finns pynt, stakar och pepparkakskostymer. För återbruk. Köp av dem ger i sin tur tillbaka till de som behöver.

Känner du att du dras med i att du behöver köpa för att få julkänsla? Ta först fram det advents- och julpynt du har. Spela lite julmusik du tycker om medan du adventsstädar och pyntar. Saknas något så ta en titt i skåpen. En vas kan bli en ljuslykta med ett blockljus eller värmeljus i. På samma sätt kan du göra en adventsstake. Ett glas för varje söndag i advent med ett ljus eller värmeljus i. Ställ fritt på rad eller damma av en bricka som du ställer dem på och lägger några polkagrisar eller nötter runt som en enkel dekoration. Byt kuddfodral. Enkla röda kuddfodral kan användas år efter år. Njut av att kunna skapa stämning med det du har. Njut av att slippa spendera tid på att köpa sådant som du inte behövde. Njut av att slippa fylla skåpen i onödan. Till exempel med en lykta som den nedan.

20121120-092854.jpg

Glasklart ugnsfast

Har du ugnsfasta formar i rätt storlekar och former?

Mina allra bästa ugnsfasta formar är i glas och ärvda eller köpta second hand. De rektangulära är perfekta i formen. Lagom höga och två ryms bredvid varandra i ugnen. Formarna är lättare än dito i keramik. De är lätta att göra rena och outslitliga. Kan staplas i varandra och gör därför också förvarandet av dem enklare.

Den runda formen med lock kan användas med det eller utan. Perfekt både för ugn och micro. Helt klart ett alternativ till liknande i plast om du vill använda annat i micron.

Tycker du om att göra gratänger och lasagne är mitt råd att leta formar med högre kanter. Annars är de med låg kant perfekt att steka kycklingdelar i eller göra en smulpaj i. Och den runda har jag bland annat använt i micron för att koka risgrynsgröt och i ugn med makaronilåda.

20121119-110055.jpg