Oväntat innehåll

Länge sedan du bakade bullar?

Här har den yngsta och den äldsta generationen bakat bullar. Och inte vilka bullar som helst. För de hade gjort tre olika fyllningar.

Första fyllningen: Valrhona 100 % kakao + cocos + socker samt smör.

Andra fyllningen: Färska (tinade frysta) lingon samt smör + mandelmassa.

Tredje fyllningen: Blåbärssylt samt smör.

Efter en kopp kaffe och bullprovning måste jag rekommendera alla. Kanske du har några andra tips?

20121030-141215.jpg

Plats för zinkbaljor

Har du gjort rent och ställt undan dina zinkbaljor för vintern?

Kanske har du använt dem i din trädgård som uppsamlare för regnvatten. Eller fyllda med jord och sommarblommor. Nu ska de få vila. Eller?

Igår fyllde jag min minsta med tallris – tallris som en granne rensat undan för att elda upp. Gjorde detsamma idag – fast med den största. Multibruk när det fungerar som bäst. Användning året runt. Inget behov av att ställa undan. Inget behov av att förvara. Bara använda. Enkelt, bekvämt och funktionellt.

20121029-075135.jpg

Utrymmesfunderingar

Behöver du ny energi och råd om hur du kan se på oordning med möjlighetsögon?

Antingen kan du då, som en grupp gjorde igår, komma på en föreläsning om förvaring. En föreläsning som handlar om utrymme och om hur du gör mesta möjliga med ditt. Du får även råd om hur du kan förändra det du redan har. Hur du enkelt, bekvämt och funktionellt får till det så att det fungerar bättre. Här får du också råd om du står i begrepp att köpa nytt. Byta ut något gammalt. Hur du kan tänka för att få ut mer av det du tar hemma och fyller dina rum, skåp och förråd med.

Jag har inga allmänna föreläsningar inplanerade för tillfället, men är ni en grupp om minst 10 personer kommer jag gärna och pratar för er.

Känner du att du behöver hjälp hemma med att komma i ordning och få flöden som flödar kan en konsultation vara en god idé. Det brukar i allmänhet räcka med två timmar på plats för att gå igenom ett hem. Ett bra sätt att få igång en förändring. Konsultationen ger tips på platsoptimering, långsiktiga och flexibla lösningar, återbruk och en översyn av ditt och din familjs behov. En investering som långsiktigt blir mer kostnadseffektiv än att försöka själv.

Vill du komma i kontakt – antingen gällande föreläsning eller konsultation är du välkommen att maila på info(at)addweiss(punkt) se

Bild från en föreläsning - också inspiration till multibruk av stora fat!

Plats för cykel

Vad gör du av din cykel när vintern kommer?

Om du fortfarande använder den är detta inget inlägg för dig. Vill du däremot stuva undan den på ett praktiskt sätt kan du läsa vidare. Det här är ett sätt som har använts länge. Kommer ihåg att vi gjorde på samma sätt när jag var liten. Och jag har gjort det själv nu också.

Jag fick dock upp ögonen för det idag när jag läste senaste numret av vi i villa där tipset finns på sidan 10 och med titeln ”Häng upp cykeln för vintern”. Det handlar helt enkelt om att hänga upp cyklarna i taket med snedställda styren. Vilken i sin tur gör plats på golvet för annat. Dubbelkroken som behövs finns att köpa på byggmarknader och järnaffärer. Väldigt enkelt och funktionellt!

Bild från vi i villa. 20121025-132735.jpg

 

 

Plats för kokböcker

Har du hittat en bra plats för dina kokböcker och recept?

Jag tillhör fortfarande den gamla stammen som gärna tar fram en kokbok eller bläddrar bland mina recept utklippta ur tidningar eller utskrivna på papper. Jag använder några av mina böcker nästan dagligen och mina receptpärmar åker fram minst en gång i veckan.

De böcker jag använder mest har jag placerat längst ner i ett överskåp – ställt och lagt – för att inte behöva placera hyllan som är ovanför för högt upp. För att göra det ändå mer praktiskt har jag ställt in en hyllavdelare från det stora varuhuset. Vilket i sin tur gör att jag inte behöver lyfta på alla böcker för att få tag på en annan. Skåpet sitter nära spisen och över arbetsbänken. Perfekt logistik. Enkelt, bekvämt och funktionellt.

20121024-091614.jpg

Människor

Igår fick jag anledning att fundera mer på detta om normer och vad som är accepterat. Något jag tidigare har skrivit om för jag var och är frustrerad över att de som sticker ut formligen slås ner, tittas ut och mobbas bort.

Tittade på ”Sommarpratarna” och hörde Gina Dirawi prata om att vara annorlunda. Att sticka ut. Att inte ses som en som alla andra. Och hur ont det gjorde och fortfarande gör. Vi och dom. Ett ständigt grupperande. Som lämnar andra utanför. Som förstärker rädslor. Som skapar avstånd.

Tittade vidare på Jonas Gardells ”Torka aldrig tårar utan handskar”.  Temat fortsatte – så tydligt och med så mycket rädsla – för egna och andras värderingar. Om anständighet byggd på normer och gamla stelbentheter. Anständighet som är hånfullt skrattretande. Anständighet som alla mår bäst av att vara utan.

När ska vårt behov att gruppera försvinna? När ska vi möta varandra utan rädslor och vara respektfulla och anständiga på riktigt? När ska vi börja se på varandra som människor?

Inte ensam

Jag känner mig iakttagen. Förstår det inte riktigt för att jag är hemma ensam. Men när jag sakta vänder på huvudet förstår jag varför.

Sänker mig försiktigt ner på knä och kryper nära fönstret. Tittar på hur de rör sig. Hur de tuggar i sig. Försöker se vad som faller dem på läppen. Konstaterar att det inte är rosenhallonsnåren – som jag verkligen vill bli av med. Men smultronblad verkar de tycka om. De rör sig makligt. Två generationer. Den ena lite mer uppmärksam. Den andra sorglöst tuggande – tryggt övervakad. Så med ens händer något. Öron spetsas. De vädrar. Och så är de borta.

20121022-112459.jpg

Kura skymning och helg

Jag vet inte hur det är med dig, men jag har i alla fall gått ner i varv ordentligt.

När höstmörkret sluter sig kring mig blir jag ofantligt trött och behöver kura mer än vanligt. Har flera sköna platser att kura på. De flesta med möjlighet till läsning och alla utrustade med kuddar och sköna, varma filtar. Somnar aldrig när jag kurar, men sörjer inte det då jag på något sätt intalar mig själv att jag njuter mer av medvetet kurande än dito i dvala. Fast ibland skulle det vara otroligt skönt att somna.

Har du platser där du kan smyga undan eller behöver du ordna för det? Någonstans att sjunka ner och luta sig lite bakåt – och med en filt att värma sig under.

Önskar dig en skön helg och stunder att kura skymning.

20121019-155104.jpg

Att tänka på: köksblandare

Ska du byta köksblandare eller otrivs med den du har?

Allt förenklades – både i kök och i badrum – när engreppsblandaren kom. Och i min värld har alltid vredet för den varit centrerat. Perfekt greppbart med vilken hand som helst. Med tiden mer och mer ergonomiskt utformad.

Men i takt med att komma på nytt och göra snyggt så har både ergonomi och funktion fått stryka på foten. Vreden har i många fall blivit väldigt tunna och svårhanterade för människor med minskad rörlighet i händerna. De görs även kantiga ibland vilket gör dem osköna att röra och manövrera. Det som dock gör mig mest trött är att vredet har börjat placeras på ena sidan av blandaren. Som om det alltid ska skötas med endast den ena handen. Ogenomtänkt både ergonomiskt och funktionellt.

Ogenomtänkt både ergonomiskt och funktionell. Snygg - visst! Men för litet handgrepp och placerad för högerhandsfattning! Bild från moraarmatur.se

För att göra vardagskökslivet enklare är mitt råd att välja en blandare med centrerat vred och gärna ett som är utformat för livets alla faser. Förslagsvis någon liknande som på bilden nedan.

Engreppsblandare - funktionell och ergonomisk. Bild från moraarmatur.se