Plats för förvaring högt och lågt

Är all din förvaring optimal? Utnyttjar du både volym och kvadratmeter?

Ett enkelt sätt att skapa förutsättningar för optimal förvaring är att använda väggskenor. Köp så långa du bara kan – gärna så de räcker från golv till tak. Har du några gamla skenor liggande sätt dem ca 10 cm från golvet. På så sätt kan du sätta hyllor hela vägen ner och slipper ha saker stående på golvet.

Väggskena från Elfa - finns också bärlist med hängskenor. Bild från elfa.com

Har du specifika frågor kring förvaring och kanske t o m känner att du har kört fast och behöver hjälp? Hör av dig i sådana fall. Med en kommentar eller ett mail direkt till info@addweiss.se

Friskare höst

Har du börjat känna av att allt har satt igång efter sommaren? Lite snuvig? Ont i halsen?

Ett enkelt och väldoftande tips för att må lite bättre i höst är att använda eteriska oljor. Jag har en aromalampa tänd i köket på morgon och eftermiddag. Just nu fylld med vatten och några droppar eukalyptusolja. Läs nedan vad just den oljan har för egenskaper och hur den kan hjälpa.

Lavendel - lugnar och renar!

De oljor jag använder mest är följande:
• lavendel – verksam vid hosta, luftrörskatarr o bihålebesvär. Den är lugnande och kan användas för att komma till ro.
• myrten – slemlösande och inte lika uppiggande som eukalyptus. Perfekt med en droppe på kudden vid sänggående.
• eukalyptus – håller dig frisk i förkylningstider, lindrar hosta, piggar upp trötta barn och vuxna samt är slemlösande.
• kamomill (romersk kamomill) – febernedsättande (ta en droppe och smörja mellan tårna).
• tea tree – stimulerar immunförsvaret. Om du får ont i halsen kan du ta ett par droppar i ett glas vatten, gurgla och spotta ut.
• timjan linaloltyp – immunstimulerande, anti-inflammatorisk, slemlösande och mycket antiseptisk. Bra att använda vid hosta.
(ovanstående info är hämtad ur ”Aromaterapi – eteriska oljor för välbefinnande” skriven av Anna Salvesen och Finn Andersen)
För köp av dessa oljor kan jag varmt rekommendera Aromainstitutet i Gävle eller Aromacreative. De har även aromalampor, aromastenar och annat.

En aromalampa - finns många olika modeller.

Romantisk weekend

Känner du för en weekend att minnas med den du älskar och bor tillsammans med?

Mitt förslag är att ni stannar hemma – bara ni två – och gör klart. Många gånger är det det som aldrig blir klart som dödar romantiken och gör att irritationen växer. Att åka iväg från allt är ingen lösning. Förväntningar på vad som ska ske och hur det ska vara grumlas av outrett och oklart.

Innan er helg hemma planerar ni det som ska göras. Sätter upp gemensamma mål. Rum för rum. Tar hem lister och foder för att få till det sista i rum som renoverats. Målarfärg och penslar för att måla något som ni väntat med. Lånar en släpvagn för att köra bort skräp och annat. Köper hem lådor och annat för att ordna förvaring i förråd och skåp. Ser till att fylla kylskåpet med lättäten och lättfixad mat. Inget ska ta fokus från att göra klart.

Efter en sådan helg tillsammans är jag övertygad om att en senare planerad stereotyp romantisk weekend har större chans att möta alla förväntningar. Eller också har du fått mersmak för hemmaweekends!

Romantisk weekendkänsla hemma - när allt är klart.

Plats för gäster

Vill du göra det inbjudande och lättsamt att ha övernattande gäster?

Ett enkelt sätt är att förvara täcken med rena påslakan i större kuddfodral. Samma görs med kuddar och örngott.

Tills gäster kommer fungerar kuddarna som prydnad i fåtöljer och på dagbäddar. Och med några enkla handgrepp är det bäddat och klart.

20120828-094915.jpg

Multianvändbart

Det har alltid funnits och skapas ständigt nytt. Flera saker i en men bara en sak att förvara och en att betala. Säkerligen något som kommer att användas. Något som förtjänar sin plats. Något som känns värt att ha lagt möda på att skaffa.

Pallar har fått nya användningsområden hos mig. Ingen sitter längre på dem. Nu ger de välkommen höjdförändring på djupa fönsterbrädor. Gamla bord har fått nytt ytskikt av dithäftad vaxduk och fungerat både som säng- och lekbord.

En gammal säng fick benen avsågade och står nu som en skön viloplats i vardagsrummet. Inbjudande med mjuka fårskinn på och stora kuddar. Vanliga madrasser med resårlakan i fin färg står längs med långsidan på barnens sängar. Skyddar väggen, ger skönt ryggstöd samt är lagom tillhands om det kommer gäster.

Glasslådor används upp och ner som ostkupor. De används också som avdelare i byrålådor och korgar. Enkelt och något som bara finns där att använda. Ett stort fat fylls med frukt, vatten och några gröna löv eller middag för hela familjen.

Har du saker som kan användas på nya sätt? Saker som kanske behöver nya ögon för att uppskattas och brukas?

Gammal barnpall på ny plats!

Fascination

Många timmars resa och flera timmars tidsskillnad var som bortblåsta. Förundrad stod jag framför ingången till något jag längtat efter att se. Något som hade lockat mig länge. Något som känts onåbart – obesökbart.

Men så stod jag äntligen där. Kunde inte riktigt tro att det var sant. Gnuggade mina sömniga ögon och sträckte på mina trötta ben. Hade inte letat efter det. Men plötsligt fanns det bara där framför mig.

Jag gick in i den svala butikslokalen och möttes av ett förvaringsparadis. Kvadrat- och kubikmeter fyllda av smart, genomtänkt och specialtillverkat. Jag gick runt och försökte ta in allt. Kände på galgar, lyfte på lådor och tittade in i skåp.

Tänkte på hur lätt det är att driva trötthet på flykt. Tänkte på att det är sådant här som får mina timmar att bara försvinna. Tänkte på att här skulle jag kunna vara länge. Prata med kunder. Höra vad de behöver hjälp med. Klura på lösningar. Ge idéer och komma med förslag.

Dröjde kvar. I ett försök att konservera känslan av fascination. Känslan av timmar som flyger och ett jag som hamnar i ett rusigt vakuum.

Var har du dröjt kvar i ett rusigt vakuum?

En kasse som talar försig själv. Från thecontainerstore.com