Älskad vy

Mitt långsamma farväl är snart till ända. Vy som varit min sedan jag var baby och försiktigt ålade in i köket. Vy som har känts trygg och välbekant. Vy som mina barn i sin tur gjort till sin. Vy som nu ska bytas ut mot ny.

Jag insuper varje stund och varje steg. Plockar försiktigt ner ett helt liv i kartonger. Rör runt i damm och minnen. Tänker på de decennier som gått. Att jag alltid har kunnat landa här. Har alltid känt mig hemma här. Har alltid tyckt om att vara här. Känns overkligt märkligt att någon annan ska göra det istället. Hoppas de ska landa lika skönt som jag. Att de ska känna det jag känner. Att de ska må gott och tycka om.

Står vid datorn i mitt älskade kök. I morgon kopplas telefonen ur. Samma nummer som alltid varit här. Men snart är där. Mitt långsamma farväl är snart till ända.

Vy från älskad trapp.

Plats för mer

Funderar du på en ny garderobslösning?

Ser du klassiska garderober framför dig? 60 cm breda och kanske 2,10 m höga? Några stycken på rad?

Jag har haft både klassiska garderober och öppna förvaringslösningar och med facit på hand är det sistnämnda flexiblare i längden och sväljer betydligt mer. Du har hela utrymmets bredd OCH höjd att spela på. Och med en föränderlig lösning som exempelvis Elfa kan du med några enkla handgrepp ändra för att möta nya behov.

Ytterligare flexibelt blir det om du väljer att hänga tyg framför din förvaring istället för att sätta skjutdörrar. Med tyg får du access till hela din förvaring, medan skjutdörrar stänger delar av den.

Draperi som döljer förvaringen - enkelt att förändra efter säsong! Ger access till hela garderoben. Inga dörrar som är i vägen.

Flexibel förvaring - här med skjutdörrar. Inte lika lättillgängligt som med tyg framför. Bild från Elfa.com

 

Plats för barn

Behöver du en kreativ lösning på plats för barn? En lösning som tar liten plats men där många får plats? Hemma i lägenheten eller huset? I sommarstugan?

Vi gjorde plats för tre barn i samma rum. I en platsbyggd säng som blev 3,40 m lång och 90 cm bred med loft ovanför där en säng 200×90 fick plats samt ett pysseldäck med skrivbord, hyllor och anslagstavla.

I underkant på överslafen fästes gardinvajer och hängdes gardiner för att kunna dra för och skapa mys eller göra koja.

Med plats för 3 systrar! Bild från Fastighetsbyrån.

 

Plats för lastpall

Har du några lastpallar över?

Det har jag. Två extra långa. Som monterade på varandra ska bli en låg, lång soffa på uteplatsen. Ser framför mig hur jag ska sträcka ut mig på den. Av en normalstor lastpall ska det bli ett bord. Med en bit aluminiumplåt som toppskiva. Och med hjul under. Återkommer med bilder när projektet är klart. Tills dess får du njuta av den nedan.

Lastpallsverandahäng. Bild från Sköna hems reportage om Inspirerande uterum.

Plats för täcken

Har du täcken som du inte vet var du ska göra av?

Eller har du täcken som inte duger som täcken längre? Vilket som finns det en lösning för allt. Helt enkelt sy ett kuddfodral modell tunnel (pölkuddemodell) som du antingen syr en kanal i vardera ände av och drar igenom ett band eller drar ihop ändarna à la smällkaramell.

Perfekt att lägga vid huvudgaveln i sängen eller som ryggstöd längs med långsidan på en säng för att göra en skön soffa av en säng.

En stor pölkudde med ett gammalt dubbeltäcke i samt en liten sydd av nederdelen av ett jeansben - med babytäcke och kudde instoppat.

Hedra dig själv

Funderar du över varför du är här? Vad som är meningen med allt?

Funderingar som kan ge hopp, men också skapa förtvivlan och loopande tankar som inte verkar kunna hitta något att hålla fast i.

Jag tror på att göra det bästa av det som är. Att börja med dig. Att fundera över vad du kan göra för att hedra dig själv och ge värde åt det faktum att just du finns. Att ge dig själv det bästa du förmår. Vila, arbete, mat, relationer, reflektioner och rörelse. Att fundera över vad är det minsta du kan göra. I varje stund ett val.

Jag tror på att hedra enkelt. Att göra det svårt gör att det inte blir av. Att du försummas och försummar. Att äta frukost, gå en promenad, ringa en vän och gå och lägga dig när du känner dig trött.

Att hedra dig själv handlar också om det som är runt om. Att ta hand om ditt hem. Ge det den omsorg som det behöver. Enkelt genom att ta hand om det som är. Förvalta det du har. Omge dig med det du tycker om.

Runt om är din familj och den plats du bor på, både i smått och stort. Hedra dig själv genom att bry dig om. Hedra dig själv genom att se och vara. Gör vad du kan med det du har där du är. Och gör det enkelt.

Vad kan du göra för att hedra dig själv?

Hedra den blomma som är du! Ingen annan lyser just som du.

Kalla fötter

Har du en klematis som inte riktigt vill sätta fart och växa som utlovat?

En klematis vill ha kalla fötter. Ett enkelt sätt att fixa det är att sätta en rejäl perenn framför. Alla mina ”Summer snow”-klematis har fått en jättedaggkåpa vid sina fötter och de växer så att det knakar!

Daggkåpa som precis tagit fart i försommarvärmen. Skuggar fötterna på en klematis.

Resultatet av "kalla fötter". Daggkåporna är planterade på den soliga sidan. Bild från Fastighetsbyrån.

En grönskande vrå

Har du något ställe i trädgården som behöver en förändring?

Jag hade en vrå vid en vitvinbärsbuske jag gick och tittade länge på innan jag helt sonika tog en liten spade och formade en enkel rabatt. I den planterade jag några smultronplantor som växte lite här och var i trädgården samt ett par daggkåpor. Igår kompletterades rabatten med fina stenar efter kanten. Så enkelt. Så fint!

Förr en tråkig illaväxande gräsmatteplätt - nu ett fint blickfång!

Samma rabatt - lite från ovan.