Nöjd över att göra slut

Står i duschen och känner mig nöjd över att den dryga duschkrämen snart är slut. På samma sätt fylls jag av tillfredsställelse när kylskåpet börjar bli urätet.

För att förklara känslan ber jag dig se bilden framför dig av ett badrum med halvfulla flaskor och ett kylskåp med tråkiga rester och saker du inte vet vad du ska göra med. Saker som tar energi och som hänger efter en som en envis förkylning. De bara finns där och borde användas, men blir kvar, tar plats och blir slutligen härsket, dåligt, mögligt, oanvändbart. Inköpt av en anledning, kvarlämnat av en annan och slutligen onödigt bortkastat.

Därför är jag nöjd över att göra slut. Använda till sista droppen. Äta upp.

Ett kylskåp redo att ätas ur och fyllas på nytt!

 

Vårgrönt med funktion

Ett gott råd är att rensa i skåpen och behålla det du tycker om och använder. Jag tycker speciellt mycket om sådant som jag kan använda till mycket. Nedanstående fat är fint att använda som på bilden. Samma fat kan också fyllas med frukt. Eller varför inte en storfamiljsmiddag med pasta och köttfärssås!

Fat med flera funktioner!

 

Enklare förr?!

När jag pratar med mina barn om hur det var – slås jag av att det var enkelt. Enkelt på flera plan.

Enkelt för att en familj hade en telefon som satt på väggen/stod på ett bord. Som alla kunde nå. Som aldrig laddades ur. Som aldrig tappades bort. Och som sällan behövde uppdateras.

Enkelt för att en familj hade en TV med två kanaler. Enkelt att välja vad som skulle ses. Enkelt att förstå sig på. Enkelt att kunna göra annat då det fanns tider då inte något sändes.

Enkelt för att rum gjordes i ordning och sedan fick vara. Rum ärvdes mellan syskon, möbler flyttades runt. Ingen pratade om att inreda och fixa sina rum. Det var som det var och fick vara så.

Enkelt för att kläder ärvdes och slets på tills nya behövde köpas. Ingen pratade om trender och vad som kunde bäras eller inte.

Enkelt för att du rörde dig i vardagen. Cyklade, promenerade, åkte skidor mm. Tid behövde inte tas till att ta sig iväg till speciella träningsställen.

Enkelt för att naturligt var norm. Tid behövde inte läggas på att försöka låtsas vara hårlös eller tidlös.

Enkelt för att semester var många gånger detsamma som hemester. Onödigt mycket tid och pengar behövde inte samlas ihop för att göra resor långt borta för att komma nära varandra.

Mina barn tittar på mig som om jag vore tokig och konstaterar att det måste ha varit ett tråkigt liv. Jag tittar på dem som om de vore tokiga.

Avslappningsuppmaning 1

Jag fortsätter med att ge dig något att tänka på varje måndag. Den här gången kommer det att röra sig kring ämnet avslappning – vilket kan verka förebyggande mot exempelvis nervositet och trötthet.

Första uppmaningen handlar om att läsa en bok i ämnet – min gamla bok ger som vanligt gamla boktips (som inte finns på adlibris) – men titlarna ger hintar om vilka böcker du kan leta efter. ”Befria er från nervös spänning” (Release from nervous tension) av David Harold Fink samt ”Varför man blir trött” (Why be tired?) av Daniel W. Josselyn. En idé kan vara att på valfri bokförsäljarsight söka på ordet avslappning. Då hittas exempelvis ett antal böcker av Lars-Eric Uneståhl. Eller fråga på ditt lokala bibliotek. Det brukar finnas en mängd titlar att leta bland. Lycka till med letandet och läsandet.

En skön soffa för avslappnande bokläsning!

Dagar i rörelse

Många av mina dagar fylls av rörelseform som heter Nia och innehåller, förutom dans, även kampsport och helande rörelser (yoga är en del).

Utan att ha varit med på ett enda pass följde jag en känsla jag hade och åkte på en veckolång kurs i Skåne och har sedan dess praktiserat det.  Det är ett holistiskt sätt att röra sig på som tar in hela människan – både kropp och själ.

Jag känner rörelseglädje och min kropp och jag mår gott. Jag uppmanas hela tiden att lyssna inåt – att göra rörelserna på min egen kropps sätt – ”my body’s way”. Rörelserna görs barfota i mjuka, sköna kläder till medryckande, inspirerande musik.  Prestationslöst och utan att det ska göra ont.  I tider av quick fix och med villfarelser som att när det gör ont det är då någonting händer är det skönt att det finns alternativ. Jag har letat och äntligen hittat en rörelseform som är mjuk och långsiktigt beständig. En rörelseform för alla åldrar, för alla kroppstyper och för alla som vill vara i rörelse.

Härlig Nia-känsla! Bild från nianow.com

Ta tillfället i akt

”Vill du komma in och äta rester med mig?” En inbjudan till en stunds möte över en bit mat. En ovanlig inbjudan, men ack så välkommen! En vardagsspontanitet som kryddar livet på ett sätt som inget annat. Ett möte som bara blev – inget planerat – men härligt – och det blev!

Allt går så snabbt och dygnets timmar tycks inte riktigt räcka till.  Vi rör oss mellan arbets– och familjeliv. Tid för annat liv gör vi inte så ofta. Trots att det ger oss en känsla av mer liv.

Sällan eller aldrig bjuder vi varandra på vardagsmiddag. Istället försöker vi tröstlöst få ihop till en helgmiddagsbjudning då det ska städas och ställas för det så att det blir ett sådant enormt projekt att många hellre står över.

Sällan går jag på så lätta fötter som de dagar någon bjuder mig på mat. Få sätta mig vid dukat bord utan att ha behövt planera och organisera – det är ren och skär lycka – och ger mig en skön känsla i kroppen. Ge mig fiskbullar en torsdag och en stund tillsammans med vänner och livet känns lättare och roligare.

En period i mitt liv bjöd jag ofta in till frukostar, men det blev lite klurigare när jag fick barn då frukosttid tenderade att bli okristligt tidigt. Nu börjar de bli större så det kanske är dags igen. Eller också får jag bjuda in till ett afternoon tea – mmm – med nybakade scones, gott te och härliga vänner runt bordet. Igår fick jag oväntat middagssällskap. Spontant påkommet och spontant fixat. Enkelt och skönt.

Dessa möten ger mig energi som inget annat. Energi som jag vill ha och som jag behöver. Livet känns rikare och det kostar inte mer än tid – som vi – med handen på hjärtat har – men låter rinna iväg på göranden och låtanden som dränerar oss istället för fyller.

Härliga koppar att dricka te och kaffe ur! Finns hos Pia Ulfendahl.

 

Feng shui och recept

Har du ett skåp eller en låda med en oordnad röra av recept? Letar du ständigt efter recept som ”du vet att du har – någonstans”?

För ett antal år sedan gjorde jag slag i saken och rensade i min receptröra. Tog två för tillfället oanvända pärmar från hemmakontoret. Skapade en för mat och en för bak. Satt ett register i vardera samt fyllde varje flik med ett antal plastfickor. Plastfickor är verkligen att rekommendera då de ger ett skydd mot allt som far runt i köket under bak- och matlagningsstök. Bara att torka av om olyckan skulle vara framme.

Sortera recepten i högar. Den sorteringen kan också ge en hint om hur ditt register ska utformas. Släng det du inte vill ha kvar. Sätt bara in recept som du tycker om och som du någonstans tror att du kommer att använda. Vips har du ett städat receptskåp och kanske energi över för att prova något av de upphittade recepten!

Pärmarna och mina mest använda kokböcker!

 

Burkar för volymmaximering

Titta in i dina köksöverskåp eller på dina hyllor i köket. Utnyttjar du utrymmet mellan hyllplanen optimalt eller finns det luft kvar?

Att använda outnyttjad volym är ett billigt sätt att förändra ett kök (eller vilket rum som helst) utan att behöva bygga om eller bygga ut eller se sig om efter något större. Här kan du få plats för sådant som du kanske behöver varje dag? Faktiska förvaringsmöjligheter. Bara så där.

Ett smart sätt att utnyttja volym är att använda förvaring i nivåer. På bilden nedan finns en raritet – en gammal kakförvaringsgoding som stått i mitt föräldrahem. Här hittar du också en liknande idé fast modellen mindre och för te. Och det tredje exemplet är vanliga runda burkar som passar att stapla på varandra och fylla med exempelvis runda hårdbröd och härliga chokladkolakakor som i de på bilden.

Burkkavalkad - förvaring med volym!

Vill du ha fler smarta köksöverskåpstips titta även på detta inlägg.