Måndagsuppmaning 7:2

Nu har du haft ett par dagar att smälta första delen av denna vecka uppmaning. Andra delen av uppmaningen är bra att tänka på när du står inför något som tar emot att göra, men som måste göras. Att nua i görandet. Att isolera dagens värv. Att göra idag.

Jag kan under en dag göra saker och ting som det skulle vara hemskt att hålla på med hela mitt liv.

Att acceptera. Att göra. Att vara i det. Och på något konstigt sätt känns det lättare. Lättare att andas. Lättare att göra. Lättare att vara.

 

Städa

Tycker du om att städa?

Jag städar verkligen inte mycket – många tror det. Jag spar städtid genom att ha ett flöde som flödar. Var sak har sin plats, sådant som behöver fixas blir fixat och det finns livsutrymme runt möbler.

Vad skulle du kunna göra för att spara städtid?

Badrumsstäd! Ättiksprit i gamla apotektsflaskor, citronsyra i en silversockerskål samt vatten med en droppe diskmedel i den röda sprayflaskan på nedersta hyllan. Allt som behövs för badrumsrengöring!

 

Trädgårdsrespekt

Vad är god feng shui? Du som har läst på kanske skulle säga att det har med energi att göra. Energi som rör sig behagligt på en plats. Energi som är lätt och frisk. Energi som spiller över på det runt om. Energi inte bara för dig.

Vad kan du göra för att påverka energin i din trädgård? En av många saker jag nämnde på min söndagsföreläsning om trädgård var vikten av respekt. Respekt på många olika plan.

Respekt för dig själv, dina grannar och de som passerar din trädgård. Att fundera över vad du ser när du tittar dig runt. Tycker du om det du ser? Har du en respektfull omsorg om det som finns nära dig?

Men omsorgen om dig stannar inte där utan jag vill att du lyfter blicken och tittar på hur din trädgård ser ut från dina grannars perspektiv. Det du kanske har gömt för ditt öga kanske hamnar i blickfång för en granne. Din sedan länge påbörjade skrothög kanske du inte bryr dig om, men en granne gör det.

Ett annat perspektiv på respekt är vad och när du väljer att göra saker i din trädgård. Att av respekt avstå att elda på årets första varma dag. Att av respekt låta kvarteret känna nattro från kl 21. Av respekt äta en lång härlig frukost eller gå en uppfriskande promenad på lördag och söndagsmorgnarna istället för att köra gräsklippare och snöslunga.

God feng shui är att ha respekt. Respekt för det som finns nära. Respekt som spiller över och som ger god energi. Och om den respekten kanske kan ge tysta vilsamma söndagar skulle jag tycka att det vore alldeles underbart.

En vy med respekt - för mig, grannar och förbipasserande!

Måndagsuppmaning 7:1

Åter igen är veckans uppmaning lite väl mastig för att kunna ta i en tugga. Denna gång blir punkten uppdelad i två.

Carpe diem passar utmärkt in med dagens del av uppmaningen. Att leva här och nu. Att vara mera här och nu. Att i tanken vara här och nu. Sannerligen en inte helt lätt uppgift – men med dagens uppmaning kan du utmana dig att försöka.

I dag skall jag bara leva igenom den här dagen och inte försöka brottas med hela mitt livsproblem på en gång.

Rent

Det slår mig relativt ofta hur tacksam jag är över att det finns teknik runt mig som gör livet lättare. Och renare. Diskmaskiner och dammsugare. Och den förunderliga tvättmaskinen. Helt fantastisk. Titta gärna på detta klipp för att köra nästa tvätt med lite större tacksamhet och perspektiv!

En härligt 50-tals stor tvättstuga med tvättmaskin! En fröjd för tvättande!

 

 

Energi

Ibland finns den bara inte där. Helt oförklarligt, men ändå så uppenbart. Andra dagar finns det så det räcker och blir över, men kan tyvärr inte lagras för framtida behov.

Underbart de dagar vi känner överflödet och flödet. Energi som formligen pumpar in i oss och runt och ut i varje del av vår kropp. Ingenting syns omöjligt, vi hanterar motgångar med en klackspark och får hur mycket som helst gjort.  Men de andra dagarna då?

Jag tog till mig ett härligt synsätt efter att ha lyssnat på ”Sommar i P1” den 23/7 2008 med Raymond Ahlgren. Han pratade om att ha hög standard i livet – och nej – här handlar det verkligen inte om pengar – utan om att ta hand om sig själv varje dag. Det inbegriper också de där dagarna när du helst skulle vilja dra täcket över huvudet och somna om. Just dessa dagar är det extra viktigt att duscha, fixa håret, göra sig fin och framför allt sätta på sig kläder som lyfter – både i färg och i form.

Speciellt under årets mörka och kalla årstid känns det härligt att möta världen i härliga varma färger. Börja i det lilla med halsdukar och scarfs i färgtoner som du mår gott av och låt sedan delar av din garderob andas samma färgglädje. Med detta kommer du även att märka att det är inte bara dig själv du lyfter utan också allt runt omkring. För några år sedan gick jag en kurs för en amerikansk kvinna. Hennes önskemål var att vi genom det vi satte på oss skulle försöka höja chi – energin – i klassrummet. Och det fungerade!

Med en inre respekt för dig själv och ditt välbefinnande kan små, enkla saker i vardagen göra skillnad. Vill du så kan du och känns det extra motigt ibland är det bara att ”fake it til you make it”. Och de dagar som du inte behöver kämpa så ge energi till andra genom att klä världen i färg och bjuda på ett innerligt leende.

En injektion av färg!

Måndagsuppmaning 6:3

I och med att den andra delen av denna veckas utmaning var kort kommer här resten av punkten.

Med en start i något som handlar om intryck – både på dig själv och de du möter beroende på hur väl du tar hand om ditt yttre. Med en mellanlandning i hur du uttrycker dig och för dig bland andra. Till att slutligen utmanas att börjar interagera med dina medmänniskor på ett medvetet och mer positivt sätt.

I dag skall jag….vara frikostig med beröm, överhuvudtaget inte kritisera eller se något fel hos någonting och inte försöka dirigera eller förbättra andra människor.

En förtjänst med att anamma dagens punkt är att det sparar energi – din egen energi. Den energi du behöver till så mycket annat. Och en inkorporering av den kan också göra att du får energi. Prova får du se.

Måndagsuppmaning 6:2

I måndags fick du första delen i den sjätte måndagsuppmaningen. Om den första delen tillsynes handlar om yta tar sig den andra delen ett annat uttryck. Det intryck du gör när du uttrycker dig och rör dig bland andra. Att ha och ta chansen att göra världen runt dig (och i dig) lite skönare och trivsammare.

I dag skall jag……..tala lågt, vara artig i mitt uppträdande……

Underbara februari

Solen skiner, snön glittrar och jag anar vår i luften. Tycker så väldigt mycket om denna tid på året. Som februaribarn kanske jag njuter lite extra. Har du också något att fira kan du baka denna fantastiskt goda tårta. ”Den godaste tårta jag någonsin ätit” som en av mina döttrar uttryckte det.

Marängtårta med smarrig kräm som tittar fram! Mmmmm...

Vill du baka den kommer receptet här!

Marängtårta med rice krispies

  • 4 äggvitor
  • 2 dl socker
  • 3 dl rice krispies

Vispa äggvitor och socker till hårt skum. Vänd ner rice krispies och bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en plåt. Grädda i 125 grader i 60 minuter.

  • 4 äggulor
  • 1 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 msk mjöl
  • 1 dl grädde

Blanda ovanstående i en kastrull och sjud till tjock kräm. När krämen blivit tjock blanda i 100 g smör/margarin som får smälta i krämen. Låt krämen kallna och dela tårtbottnen och lägg krämen emellan.