Blomminnen

Det finns så många olika sätt att minnas på. Mina fönsterbräden är fulla av prunkande gröna minnen. Alla sprungna ur skott jag fått från nära och kära. Och jag har vårdat och vördat och de har levt vidare och gett upphov till flera. Men de jag har köpt eller som har köpts till mig har aldrig varit långlivade. Det kan synas märkligt, men när jag tänker på det kan jag på något sätt förstå hur det ändå hänger ihop. När jag får ett skott eller en liten planta från en när och kär är det inte bara det gröna jag får utan också en bakomliggande omtanke, kärlek och tacksamhet att få ge vidare. Bättre gödning för växter att svårt att hitta.

Blomminnen

Föreläsningskväll om förvaring

En kväll kring förvaringsmöjligheter – rum för rum. Allt genomsyrat av min grundtes att göra det enkelt, bekvämt och funktionellt. Visar fysiska exempel på saker som kan underlätta ordningen hemma samt bildexempel på hur det kan se ut och vad som kan göras.

En kväll för mig att ösa ur mina många år av förvaringsutmaningar – eller möjligheter som jag har valt att se det som. En kväll för dig att på en kort stund få ny inspiration. Inspiration som gjort att några av mina föreläsningsdeltagare har greppat skruvdragaren direkt när de har kommit hem och skridit till verket. Peppade av att det är enklare än man kan tro att göra förändringar. Många gånger med sådant som man redan har.

Nedanstående bild visar sätt att minska förvaringskaoset i skåpen hemma genom att använda det som finns till många olika saker. Skålen nedan är här ett blickfång med vatten och gerbera. Samma skål kan användas att lägga upp en hel pastamåltid eller fyllas med härliga frukter. Bilden ger också en idé om hur du kan använda ett vanligt glas samt en orkidékruka.

Dekoration med multifunktion

Lyssna

När jag var liten var det väldigt tyst. Inte mycket som störde. Kylskåpet brummade och jag kunde höra hur oljepannan slog igång – men det var allt. Nu låter nästan allt. Kylskåpet piper när dörren står på glänt för länge, mikron signalerar när den har gått klart och spishällen indikerar med ljud att den hänger med.  

Det finns en hunger efter stillhet – en paus i det ständigt pågående livsbruset – en stund att bara vara.

Oftast en oöverstiglig sak att uppnå – och det blir hela tiden svårare. Vi har ljud runt om oss hela tiden och vi har oftast inget val. Jag längtar efter tystnad och stillhet. Att sitta och inte höra något annat än mina andetag.  Lyssna på mig själv – verkligen lyssna. Utan avbrott, utan störande ljud. Bara jag. Men livet utanför pockar på. Det piper, surrar, smäller, brummar, ringer och dånar.

Jag blir stressad. När jag verkligen får en stund att känna efter måste jag få stänga av – för det blir bara för mycket. Hjärtat slår snabbare, min hjärna jobbar på i hypertempo och det jag håller på med saknar udd. Jag stänger av allt som bara går. Försöker få tyst på allt jag kan. Önskar ibland att jag hade ett par hörselkåpor – eller ett tyst rum att kliva in i.

Och ibland när det verkligen blir tyst kommer andra ljud fram. Örats egna. Sprungna ur skador på vitala delar. Ljudmattan är konstant och går inte att stänga av. Ljud som blandar sig med alla andra ljud och som aldrig låter sin bärare vila i tystnad.

Vi som kan uppleva tystnad borde försöka hitta, njuta av och lyssna på stillheten. Höra välbekanta knäpp i huset, regndropparna mot rutan och barnen som snusar gott i sina sängar. Det är härligt att ligga och lyssna och känna tacksamhet för det som är. Jag vill lyssna – och höra stillhet. Lyssna – och höra tystnad.

Tystnad vid havet

Möjlighetsmöten

Ett i raden av möjlighetsmöten. Företagare i behov av ordning och struktur samt flöden som får flöda fritt. Jag blir inbjuden och tittar med nyfikna ofärgade ögon. Ställer frågor. Kommer med förslag. Vrider och vänder på det som redan finns och åstadkommer mervärde.

Tänker ofta att fler borde kalla till möjlighetsmöten. Möten som ger företagaren en chans att bättre kunna fokusera på det den gör bäst. Genom att få bättre planerade lokaler, ett flöde som känns naturligt och som gör att allt flyter samt varje dag kunna ha förmånen att mötas av en arbetsmiljö som känns inbjudande och inspirerande.

 

 

Var dag

Dagarna rinner iväg och jag springer från det ena till det andra. Sällan finns det tid att bara vara och att njuta mitt i vardagen. Jag har inte tid – jag måste – jag borde. Det är väldigt sällan jag hör någon säga – jag VILL.   

Tid att se solen genom höstlöv

Jag hade inte reflekterat så mycket över vardagar och var dags liv förrän jag fick barn. Innan hade livet rullat på och jag hade varit upptagen med att göra det som förväntades av mig – vilket jag kan se nu också hade sitt pris.

Bara en sådan sak som att få kontakt med sig själv, verkligen känna in vad som gör mig glad och som får mig att brinna av iver och lust. Barnen gör mig brutalt medveten om mig själv. De blottar mig och utsätter mig för prövningar som ibland känns övermäktiga, men som ödmjukt klaras av och stärker mig.

En gåva – men också en källa till frustration om tiden är knapp – är att vi får se världen med nya ögon genom våra barn. Ett annat sätt att se på det är att vi får en möjlighet att leva här och nu – var dag. Tänk hur många sådana här fantastiska tillfällen och möjligheter som aldrig hinns med i vår jakt på alla måsten. På allt vi måste ha. På allt vi måste göra. På allt vi måste se. Och, hur mycket av allt detta vill vi verkligen göra? Måste allt ske här och nu?

Känner du att du missar vardagsmysterierna?

Gör du saker som du inte vill göra?

Saknas glädjestunder var dag?

Sakta ner när du far fram så kommer ögonblicken till dig. Våga välja bort och ge dig själv möjligheten att verkligen leva varje dag. Börja i det lilla och du kommer snart att uppleva att du har bjudit in förändring – var dag.

Hallhöstförändring

En morgon är det bara oförklarligt kallt. Det ropas i hallen efter varmare kläder. Idag har jag äntligen gjort plats för höst/vinter. Ändrat hyllor för att ge utrymme för fleeceunderställ och varmare skor. Varje höst och vår är jag lika tacksam över att jag har valt ett flexibelt förvaringssystem. Där jag utan att skruva en skruv kan flytta hyllor och på så sätt skapa nya förvaringsmöjligheter.

Vår/sommarförvaring

Höst/vinterförvaring

 

 

 

 

 

Passade även på att hänga upp min egendesignade vanttork. Perfekt för smala, trånga hallar med varma, härliga vattenelement. Gjord av vanliga galgar som jag borrat hål i samt gjort en ögla av najtråd högst upp i och hängt en liten påse med stenar längst ner för att den ska hänga rakt och någorlunda stabilt. Tror inte att den kommer att komma till användning riktigt ännu. Men den får hänga framme för jag ska ha med den på en föreläsning om förvaring som jag ska hålla på ett företag på torsdag.

Vanttork

Förvaringsfascination

Det är bara att erkänna – jag är en strukturfascist – och har alltid varit det.

Jag blir lugn av att veta var jag har allt jag behöver. Det ger mig en inre tillfredsställelse när mina lösningar fungerar i praktiken. När korgar och krokar används för vad de var tänkta och när jag hittar sakerna där de ska vara. Jag får en kick av förvaringsmöjligheter – att få den ynnesten att klura ut något som kan förenkla vardagen och göra allt lite, lite lättare. Andra blir höga på att handla nytt, medan jag går igång på att få sortera, sortera ut och strukturera.

Privat har projekten avlöst varandra under årens lopp. Barnens ankomst blev helt klart en ny nöt att knäcka – så många nya saker på en och samma gång. Det krävdes en ny dimension av tänkande för att få plats med kläder, lakan och leksaker – och två barn i samma rum. Jag ville ha en 3,40 m lång säng som givetvis inte gick att köpa. Vi fick snickra – och sy – och vips var det löst – tills barn nr 3 aviserade sin ankomst. Lösningen denna gång blev ett loft över den långa sängen – med både säng och pysseldäck. Voilà!

Badrummet är en historia för sig. Det är i princip så litet att det går att sitta på toaletten med huvudet i handfatet. Praktiskt ibland – men oftast alldeles för litet då vi nu är fem i familjen. Badkar, väggar och golv är original sedan huset byggdes på 50-talet – vackert grönt kakel upp till brösthöjd. En riktig förvaringsutmaning – och tänk – det går att få plats med mycket – om man vill – och är beredd att tänka lite annorlunda. En specialbeställd hylla löper efter ena väggen med en stor spegel ovanför. På motsatt sida sitter ett antal spegelväggskåp som i princip går hela vägen upp till taket. Detta kompletteras med en flervåningshanddukshängare samt trådhylla över dörren.

Jag livstidsmagasinerar, säsongsförvarar och bara ställer undan en stund. Försöker så långt det går att ha det vi behöver ofta – nära. Barnskor och barnytterkläder finns uppskrivna på listor. Det gör att jag lätt kan kolla vad som saknas och slipper göra onödiga dubbelinköp. Behändigt också med skolistan där jag, förutom storlek, även skriver innermått och kan på så sätt hålla koll när något är på väg att växas i – och ur.

Jag har en dröm om att ha en lista över allt som finns i frysen. Har hört om sådana projekt, men vet också att det krävs mycket för att underhålla ett sådant system. Då känns min plan B lite enklare – helt enkelt köpa en ny frys – ett frysskåp – med ett fack för respektive matkategorie. Ni förstår – all äppelmos i ett, glass i nästa osv. Det måste vara busenkelt att hitta en struktur på.

Något som däremot blir knepigare och knepigare är hantering av återvinning. Från att från början endast ha gällt tidningar ska nu i princip allt sorteras – vilket vi också gör – och håller på att svämmas över av allt. Vilken brutal påminnelse om hur mycket vi egentligen konsumerar – och reflektionen är dessutom hur mycket vi osorterat slängde tidigare. Jag som är som jag är provar hela tiden ut nya system – vissa fungerar, andra är rena katastrofen. Köpte senast väldigt fina små stapelbara platsbackar för att sortera plast och metall – men för att de ska fungera måste de tömmas varje dag. Nu lutar det åt en tillbakagång till något slags påssystem – en för vardera återvinningsslag. Kanske får jag sy själv för att få rätt mått – ser något snyggt av vinylduk framför mig.

De som känner mig vet att jag alldeles särskilt går igång på förvaringssystem från ett svenskt företag. Hela vårt hem är genomsyrat av dessa produkter som verkligen har fört in flexibilitet i den förvaringsvärld som annars känns stel. Ingenting är statiskt, allt är föränderligt och levande. Du förstår kanske min fascination?! Jag har system som jobbar med mig när barnen växer, säsongerna växlar och behoven ändras. Jag flyttar hyllor och ”bygger om” hela garderobsutrymmen utan att behöva skruva en skruv. Korgar och hyllor lånas mellan de olika lösningarna och skapar nya användningsmöjligheter.

Ja, så här håller jag på – förändrar, förbättrar – gläds åt nya utmaningar – och blir så djupt tillfredsställd när jag får till det.

Vänner

Äntligen har jag fått min blogg! Helt och hållet min vän Cissis förtjänst. Hon skickade en beskrivning över hur jag skulle gå till väga. Jag läste den och fick teknikfrossa. Nu sitter hon här tillsammans med mig på min kökssoffa och har guidat mig ända hit! Stor tacksamhet!