Om världen var en bostadsrättsförening

Lyssnar på Johan Rockströms sommarprat och tilltalas av hans idé om att vi alla skulle ha dubbla medborgarskap – ett i det land vi bor i och ett planetärt. För vi påverkas inte bara av det som sker inom vårt lands gränser utan av allt som sker på vår planet. Och på grund av det måste vi ta ansvar och bry oss om både det som sker här och på andra platser.

I ett mikroperspektiv skulle detta kunna jämföras med att bo i en lägenhet som är en bostadsrätt. Du äger din lägenhet och är samtidigt del i något större. Din trivsel och värdet på din lägenhet utgörs inte bara av dina kvadratmeter utan av helheten. Det är viktigt att helheten vårdas. Det är viktigt att ha gemensamma gränser som alla tjänar på att hålla sig inom – och som också respekteras. Det är vitalt att städning, renovering, sophämtning och annat görs löpande och efter en förutsägbarhet som gör att det är fortsatt trivsamt att leva i huset.

I ett mikroperspektiv skulle det bli ohållbart om du dumpade dina sopor utanför en grannes  dörr, spolade ner saker som gjorde att det blev stopp i avloppet, rökte i trappuppgången och struntade i att städa den gemensamma tvättstugan när du hade tvättat klart.

I ett makroperspektiv behöver vi också inse att vår trivsel och värdet på vår livsmiljö är beroende av helheten. Att hålla oss innanför de planetära begränsningar som Stockholm Resilience center har tagit fram. Att värna om det vi hittills tagit för givet. Värna om den förutsägbarhet som fyra årstider hittills har givit oss. Värna om det som naturen gratis ger oss – utan att fram till nu krävt något i gengäld. Förstå att planeten har tagit emot tillräckligt – och inte kan ta emot mer. Förstå att det vi gör påverkar – och att vi måste göra annorlunda.

Om att ta hand om det vi har. Vårt gemensamma. Denna sten står uppe på Norra Berget i Sundsvall.

Om att ta hand om det vi har. Vårt gemensamma. Denna sten står uppe på Norra Berget i Sundsvall.

Att tänka på: badhanddukar

Sinnebilden för en badhandduk av bra kvalitet är att den är av maffig, riktigt tjock frotté. Ett hotells ambitioner kan ofta mätas i vilken kvalitet på handdukar de har valt. De hänger på rad i det glänsande rena hotellbadrummet – nytvättade, varma och inbjudande.

Tjocka, fluffiga frottéhanddukar tar dock mer plats att förvara och de torkar långsamt – både efter tvätt och efter användning. Dessa handdukar är också tunga att använda och hantera. Är de dessutom väldigt stora blir de i det närmaste otympliga.

Under hela min uppväxt har jag gillat tunna badhanddukar. Gillar att de är lätta och att de torkar snabbt. En invändning kan vara att de inte har lika god uppsugningsförmåga som en tjock badhandduk. Men här tycker jag ändå att fördelarna med en tunn uppväger nackdelarna. För några år sedan sprang jag dessutom på den ultimata tunna badhandduken. Gjord i linne. Tillverkad i Hälsingland. Tillverkaren berättade hur bra den var, men inte förrän jag provade den kunde jag förstå.

En perfekt gåva till dig själv eller till någon nära kär som behöver en lätt, högabsorberande och snabbtorkande badhandduk att använda varje dag. Vardagslyx när den är som allra bäst.

20130909-085844.jpg

Att tänka på: timers

Under sommarmånaderna har inte ljus varit något problem – men nu när höstmörkret sänker sig. Har under många år använt timers för att slippa springa runt och tända och släcka. Och för att det är trivsamt att mötas av ett skönt upplyst hem när jag kommer hem och det är mörkt ute. Och för att det också är trivsammare för grannar med ett hus där det lyser i fönstren än ett beckmörkt, tillsynes övergivet.

Timers finns av olika slag – och jag har provat många. Ett råd vid val av timers är att inte köpa de stora varuhusens egna billigaste timers i 2-pack. hellre upp en prisklass. Ett annat råd är att välja timers där hela dygnet är synligt så att du lätt kan se vilka tider timern är inställd på. Flera timers har halva dygnet täckt så du måste snurra på skivan för att se tidsinställningar samt för att ändra dem. Det leder in på nästa råd som gäller valet mellan digital och analog. Mitt val är alla gånger analog då den är enklare att ändra och med de ljus- och mörkervariationer vi har i det här landet blir det mycket knapptryckande för att få de digitala att hänga med. En fördel för en del av de digitala är dock att du kan programmera in olika tider för olika dagar. Men för min del uppvägde nackdelarna den fördelen.

Reklamera timers som sackar efter i tid eller som har ett irriterande ljud. Timers ska vara pålitliga och tysta. Köpte nedanstående timers igår – och än så länge verkar de hålla måttet.

20130905-110029.jpg

Att tänka på: köksbänkskivor

Har du en bra köksbänkskiva är detta säkert inget du tänker på. Men om inte. Eller om du är i stånd att behöva byta den du har.

Aldrig har det funnits så många val. Aldrig har det funnits så många möjligheter att också välja fel. Att inte bli nöjd. Att vilja göra om. Allt för snart.

En bänkskiva ska vara funktionell, både rent praktiskt och estetiskt. En praktisk bänkskiva är av ett material som står emot det mesta. Praktiskt blir om den är lätt att göra rent och har få skarvar – helst inga alls. Praktiskt är om den håller sig funktionell utan ett massa extraarbete. Praktiskt är att välja bänkskivematerial efter vad som ska göras. Och med tanke på hur ljudkänslig du är. Praktiskt är att välja en bänk i rostfritt i anslutning till porslinsskåp och disk jämtfört med att välja en i granit. Porslin och glas går lätt i kras mot den hårda graniten och provar du att ställa ner en tallrik på en bänk i rostfritt jämfört med en i granit är det en idé att välja rostfritt om du är ljudkänslig.

Praktiskt är en bänk med med spillkant i framkant – speciellt vid diskhon. Här är det också praktiskt med en lite högre bakkant. En rostfri bänks fördel framför trä, granit och laminat. En diskbänk bör också ha två hoar. Välj så stora som det går och gärna en som det går att diska ugnsplåtar i utan besvär.

Att baka går enkelt på granit, laminat och rostfritt. Att ställa varma pannor och kastruller går utmärkt att göra direkt på granit.

Estetiskt blir det med bänkskivor som håller sig snygga efter år av användning. Som är lätta att hålla rena och som har funktion för sin placering.

Jag tror mig ha funnit den perfekta kombinationen. Efter år av provande av olika varianter. Ett kök med tre olika bänkskivlösningar. En rostfri diskbänk med två rejäla hoar och all glas och porlinsförvaring ovanför. En kökshalvö i granit som det bakas och ställs fram mat på. Samt en träbänkskiva – i anslutning till granithalvön. Med skafferiförvaring ovanför. Lätt att plocka fram specerier på samt ha plats för bakplåtställ och annat vid bak.

20130124-131645.jpg

Att tänka på: termos

Hade du en uppväxt med saft i urdiskade, återanvända sirapsflaskor? Eller kanske varm choklad i ömtåliga, krossbara termosar?

Dagens ryggsäckar packas med okrossbara termosar i alla storlekar. Att den är okrossbar känns så självklar att den egentligen inte är någon faktor. Men en sak som är det är användarvänligheten. Funktionaliteten. Det finns fabrikanter som har tänkt för långt i att göra det å ena sidan enkelt att hälla ur – men å andra sidan nästan helt omöjligt att få rent. Kanske inte en faktor om du endast kommer att förvara varmt vatten i din termos.

I vår familj fylls ofta termosarna med varm choklad. Och jag vet hur svårt det kan vara att få rent en multifunktionell hällkork – för att inte säga – nästan omöjligt. Så mitt råd när du ska välja termos är att välja en som är lättdiskad. Allra helst en som i alla delar går att diska i maskin. Välj en med en enkel vridkork – som den vänstra termosen på bilden nedan. Välj bort svårdiskade – som den högra.

20130121-090248.jpg

Att tänka på: mosaik

Få saker ser så inbjudande ut som kartorna med mosaik. Flera färger, olika färgskiftningar på samma ark och en mängd olika material.

Rent estetiskt kan jag inte avråda dig från att använda mosaik över köksbänken eller i badrummet. I alla fall inte initialt. För det är tilltalande. Ger en lite lyxig känsla. Och tillför kanske exakt det till den platsen som du längtat och frågat efter.

Rent funktionellt skulle jag aldrig sätta mosaik på en vägg som jag behöver rengöra regelbundet. Jaha, och hur tänker jag nu? Jo. Tänk själv hur lätt det är att rengöra en slät yta. Tänk nu istället att rengöra en yta med en mängd sträva skarvar/fogar. Fogar som kommer att missfärgas över tid. Fogar som kommer att slita på disktrasor och annat som du använder för att försöka få rent – i köket vid spisen och diskhon samt i badrummet i duschen. Fogar som kommer att ge dig merjobb som du aldrig hade kunnat föreställa dig innan.

20130114-140913.jpg

Att tänka på: köksblandare

Ska du byta köksblandare eller otrivs med den du har?

Allt förenklades – både i kök och i badrum – när engreppsblandaren kom. Och i min värld har alltid vredet för den varit centrerat. Perfekt greppbart med vilken hand som helst. Med tiden mer och mer ergonomiskt utformad.

Men i takt med att komma på nytt och göra snyggt så har både ergonomi och funktion fått stryka på foten. Vreden har i många fall blivit väldigt tunna och svårhanterade för människor med minskad rörlighet i händerna. De görs även kantiga ibland vilket gör dem osköna att röra och manövrera. Det som dock gör mig mest trött är att vredet har börjat placeras på ena sidan av blandaren. Som om det alltid ska skötas med endast den ena handen. Ogenomtänkt både ergonomiskt och funktionellt.

Ogenomtänkt både ergonomiskt och funktionell. Snygg - visst! Men för litet handgrepp och placerad för högerhandsfattning! Bild från moraarmatur.se

För att göra vardagskökslivet enklare är mitt råd att välja en blandare med centrerat vred och gärna ett som är utformat för livets alla faser. Förslagsvis någon liknande som på bilden nedan.

Engreppsblandare - funktionell och ergonomisk. Bild från moraarmatur.se

 

Att tänka på: galgar

Behöver du köpa nya galgar?

Ett enkelt sätt att skapa förändring i garderober och öppna förvaringslösningar är att satsa på nya galgar. För många år sedan föll jag för snygga designgalgar i metall. De skulle hänga i hallen. Och visst – det blev snyggt. Men. Att smyga ut var inte att tänka på. Alltid var det någon galge som var tom och när galgarna slog emot varandra. Ja, du förstår.

Efter det har jag köpt trägalgar i flerpack på det stora varuhuset – både trävita och vitmålade. Några i trä använde jag även till att göra denna funktionella vant- och mösstork. För finsmakare finns även galgar i cederträ som tydligen ska avskräcka pälsänglar. De finns bl a här. Perfekt med flera funktioner i en.

Vitmålade trägalgar. "Tysta" och funktionella!

 

Att tänka på: tvättställ

20120913-161652.jpg

På planeringsstadiet kan vissa saker te sig fantastiskt bra, men visar sig senare inte riktigt hålla måttet eller ha funktioner som ingen upplyst mig om.

Dagens att tänka på handlar om tvättställ. Första bilden jag har är på ett tvättställ i rostfritt vilket jag av erfarenhet inte kan rekommendera. Säkert väldigt bra i offentliga utrymmen då de är svårare att slå sönder, men även där syns deras mesta nackdel tydligt: nämligen en blank yta som sällan är blank och välputsad. En yta som det räcker att få några droppar vatten på och den ser solkig och sorglig ut. Just detta med rostfritt som materialval gör att jag drar mig till minnes en händelse. Jag skulle specielbeställa en hylla till vårt badrum. I kontakten med plåtfirman kom precis det som jag önskar. Ärliga svar från en som vet och kan. När jag framförde min önskan om att beställa en hylla i rostfritt sa han helt uppriktigt att det ville jag inte alls ha. Och så förklarade han varför. Anledningar som jag köpte och det blev en hylla i aluminium istället. Ett val som jag aldrig behövde ångra.

Något som jag heller aldrig ångrat är vanliga tvättställ i vitt porslin. Hållbart, lättstädat och tidlöst. Och med en yta som är fantastiskt mycket mer förlåtande än en i rostfritt.

Val av tvättställ är ofta ett val för många år framöver. Fundera alltid över hur du vill att det ska fungera, hur mycket du vill städa och vilken känsla du vill ha i ditt badrum. Be att få all information du kan innan du gör ditt val. Allt för att slippa besvikelsen i efterhand.

 

20120913-161200.jpg

 

Att tänka på: korgstativ

Har du gjort en förändring som på papperet såg lysande bra och funktionellt ut, men när du står inför fullbordat faktum inte alls fungerade som det var tänkt?

Under vinjetten ”Att tänka på” kommer jag att samla mina tankar och erfarenheter efter år av trial and error. Min förhoppning är att det vid något tillfälle kan hjälpa dig att göra ett funktionellt bra val – vid första försöket!

Dagens att tänka på handlar om korgstativ. Jag kommer att inleda med en bild på en lösning som jag inte kan rekommendera. En lösning som jag, trots detta, ser att fabrikanter av dessa korgstativ fortfarande marknadsför som något funktionellt. Men tänk dig själv hur lätt det är att komma åt innehållet i de översta korgarna. Och har du inte satt backstoppar är det dessutom förenat med en stor skaderisk då du kan få korgen på dig om du drar ut den för långt.

En icke rekommenderad korgstativlösning. För hög! Inte funktionell. Bild från elfa.com

Jag använder gärna korgstativ. Företaget som jag lånat bilderna av har dessutom dessa stativ i bredder mellan 25-55 cm, ett minidjup samt ett standarddjup och tre olika höjder. Med det sortimentet är det lätt att få ett stativ som passar just ditt skåp, din garderob eller det utrymme som du behöver få extra förvaring i. Av erfarenhet föreslår jag alltid att bara använda korgstativ som är så höga att du kan stå på golvet och lätt komma åt det som ligger i översta korgen. Av erfarenhet föreslår jag alltid att utnyttja volymen optimalt – i detta fallet att välja så breda korgstativ som går in och hellre välja standarddjup än mini om det går. Av erfarenhet föreslår jag att välja de djupare korgarna framför den allra grundaste. Har ditt skåp, din garderob eller det utrymme du behöver extra förvaring i volym kvar ovanför korgstativet utnyttjas detta genom att som på bilden nedan hänga upp hyllor alternativt klädstänger.

Korgstativ i arbetshöjd. Funktionellt och lättarbetat! Bild från elfa.com